Τι υποκρύπτει η σύγκρουση διοίκησης ΟΤΕ, συνδικαλιστών

Τι υποκρύπτει η σύγκρουση διοίκησης ΟΤΕ, συνδικαλιστών

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια εργασιακής ειρήνης, οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ πήραν το όπλο τους. Με αφορμή την κατάργηση έξι θέσεων φύλαξης στον Οργανισμό και την απουσία συμφωνίας για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ), ξεκίνησε μια σύγκρουση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ακόμη και για τις εποχές που η Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) και το συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχούσαν στις ΔΕΚΟ και στο πολιτικό σύστημα.

Η αιτία ωστόσο της σύγκρουσης είναι άλλη από εκείνη που υποκρύπτουν η απόλυση των έξι φυλάκων του Οργανισμού και η απουσία συμφωνίας για τη νέα ΕΣΣΕ στον ΟΤΕ. Ουσιαστικός στόχος της σύγκρουσης είναι η νέα στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του Οργανισμού και η οποία θέλει τον μετασχηματισμό της μητρικής επιχείρησης από μια παραδοσιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε έναν πάροχο ευρύτερων (ψηφιακών) υπηρεσιών.

Το μοντέλο αυτό είχε περιγράψει εκτενώς σε διάφορες ομιλίες του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο τελευταίος παρουσίαζε περισσότερο ως ανταγωνιστές του ΟΤΕ την Google, τη Netflix, τη What’s App κ.ά., και λιγότερο τις Vodafone και Wind.

Πολλοί επέκριναν τις επιλογές αυτές, μεταξύ των οποίων και οι συνδικαλιστές. Οι τελευταίοι στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν, επέκριναν την έξοδο του ΟΤΕ από γεωγραφικές αγορές όπως Βουλγαρία, Αλβανία, αλλά και κάθετες αγορές όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες (HellasSat). Επίσης επέκριναν την επέκταση του ΟΤΕ σε νέες υπηρεσίες και αγορές (Cosmote Insurance, Cosmote Gia Ola, Cosmote Betting κ.λπ.). Εκείνο όμως που απασχολεί πρωτίστως τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΟΤΕ είναι μην τυχόν με τη στρατηγική μετασχηματισμού, περάσει το μοντέλο κατάτμησης των δραστηριοτήτων της μητρικής, είτε με την επίκληση της μείωσης του λειτουργικού κόστους είτε για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας ή και τα δύο μαζί.

Μια τέτοια κατάτμηση θα υλοποιούνταν με τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων, π.χ. των τεχνικών της μητρικής εταιρείας, που θα εισφέρονταν σε μια θυγατρική εταιρεία (ΟΤΕ Services) ή των υπαλλήλων των καταστημάτων Cosmote Shops που θα εισφέρονταν π.χ. στην εταιρεία «Γερμανός». Κατά τους συνδικαλιστές, τέτοιες αποφάσεις θα οδηγούσαν σε χειρότερους εργασιακούς όρους τους εργαζομένους στον όμιλο ΟΤΕ, καθώς θα αποδυναμωνόταν το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ η διοίκηση θα έβγαινε πιο ισχυρή στην όποια διαπραγμάτευση.

Αντίστοιχες κινήσεις έλαβαν χώρα στην Deutsche Telekom (DT) στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Επί 40 ημέρες απεργούσαν οι εργαζόμενοι της DT το 2004 κατά της δημιουργίας της T-Systems. Τελικά η DT δημιούργησε τη νέα εταιρεία, που στόχο είχε να προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής τόσο στην ίδια αλλά και σε τρίτους.

Το ίδιο συνέβη ώς ένα βαθμό και στη χώρα μας με τη δημιουργία των εταιρειών Cosmote e-Value και Cosmote TV. Μάλιστα, η Cosmote e-Value το τελευταίο διάστημα άρχισε να υποστηρίζει πλην του ΟΤΕ και τρίτους (Shell, ΔΕΗ, Samsung) όπως επίσης και τον ευρύτερο όμιλο της DT. Ο τελευταίος για πρώτη φορά ανέθεσε μέρος τηλεφωνικής υποστήριξης  (contach services) πελατών του σε μονάδα εκτός Γερμανίας. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων θεωρείται μονόδρομος για τον ΟΤΕ. Η βασική υπηρεσία του ΟΤΕ, η τηλεφωνία, υποχωρεί συνεχώς, παρά τα δωρεάν πακέτα χρόνου ομιλίας. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η εξερχόμενη κίνηση των δικτύων σταθερής στη χώρα μας από περίπου 30 δισ. λεπτά που ήταν το 2003, το 2017 υποχώρησε στο μισό (15,8 δισ. λεπτά). Μάλιστα, η κίνηση αυτή που χάθηκε, δεν αναπληρώθηκε από την εγχώρια κινητή τηλεφωνία. Η εξερχόμενη κίνηση στα δίκτυα κινητής την περίοδο 2004-2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, αυξήθηκε μεν (από 17,3 δισ. λεπτά που ήταν το 2007 ανήλθε σε 27,5 δισ. λεπτά το 2017) αλλά δεν κάλυψε τη διαφορά. Αντίθετα, αυξήθηκε υπέρμετρα η κίνηση στα δεδομένα κινητής.

Η ετήσια κίνηση από 4,2 δισ. Μegabytes (MB) το 2009 ανήλθε σε 86,3 δισ. ΜΒ το 2017. Μέσα εκεί κρύβεται μεγάλο μέρος της χαμένης κίνησης των παραδοσιακών τηλεφωνικών δικτύων, αφού πλέον όλο και μεγαλύτερος αριθμός χρηστών αξιοποιεί υπηρεσίες όπως είναι το Viber, το What’s App, το Skype κ.ά. Ειδικά η διεθνής τηλεπικοινωνιακή κίνηση έχει πλέον μεταφερθεί στο σύνολό της στις υπηρεσίες αυτές.

Μονόδρομος για τον κλάδο ο διαχωρισμός δικτύων – υπηρεσιών

Η μεταβολή του σκηνικού στις τηλεπικοινωνίες, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, δεν έχει φτάσει στους συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Οι ίδιοι κρίνουν τις επιχειρήσεις του ΟΤΕ με όρους χάλκινων καλωδίων, ενώ πλέον οι επικοινωνίες έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως. Ο ΟΤΕ μέχρι τώρα έχει μετατρέψει πάνω από τα 2/3 των παραδοσιακών τηλεφωνικών του συνδέσεων (PSTN) σε Internet Protocol (IP) συνδέσεις και ο μετασχηματισμός αυτός συνεχίζεται μέχρι να φτάσει στο 100%.

«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει (οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ) είναι ότι πλέον ο οργανισμός δεν χρειάζεται “κατσαβιδάδες” και “μουφατζήδες”, αλλά εργαζομένους με σπουδές και γνώσεις που διαμορφώνουν, διαχειρίζονται τα δίκτυα και τις συνδέσεις τους από μακριά και με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου», παρατηρούσε πρώην συνδικαλιστής του ΟΤΕ.

Ο ίδιος σημείωνε ότι θέλοντας και μη, καθώς η αγορά κινείται στις οπτικές ίνες που έχουν μεγάλη χωρητικότητα και απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, ο μετασχηματισμός έχει ξεκινήσει και το έργο της συντήρησης των δικτύων θα βγει εκτός ΟΤΕ ή εκτός «τεχνικών πεδίου», όπως ονομάζονται σήμερα στον οργανισμό οι τεχνικοί των ΚΑΦΑΟ και των καλωδιακών συνδέσεων στον ΟΤΕ.

Αυτό ήδη αποτελεί πραγματικότητα για τις Vodafone και Wind στην Ελλάδα, οι οποίες το 2014 δημιούργησαν την κοινή εταιρεία Victus. Η τελευταία που ελέγχεται 50-50 από τις δύο τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης και δικτύου κινητής στους δύο μετόχους της με χαμηλότερο κόστος, απ’ ό,τι πριν που η ίδια υπηρεσία προσφερόταν εσωτερικά από τις δύο επιχειρήσεις.

Μάλιστα η Victus, αύριο-μεθαύριο θα μπορεί να πωληθεί σε τρίτους ή και να διευρύνει τις δραστηριότητές της, πουλώντας τις ίδιες υπηρεσίες ακόμη και στην Cosmote ή και σε έναν τέταρτο πιθανό παίκτη που θα ενδιαφερθεί να εισέλθει στην ελληνική αγορά.

Τέλος, δεν αποκλείεται οι δύο μέτοχοί της να προικίσουν τη Victus και με την κυριότητα των υποδομών, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί περαιτέρω η αξία της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο του πλανήτη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έδειξε η εμπειρία στις ΗΠΑ και τελευταία στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και έως ένα βαθμό για τον ΟΤΕ και ειδικά για τις εταιρείες OTE Rural North και South.

Ωστόσο μένει να φανεί αν η στρατηγική της διοίκησης του ΟΤΕ θα αποδώσει. Αυτό όμως θα το κρίνουν κατά κύριο λόγο οι μέτοχοί του και δευτερευόντως οι εργαζόμενοί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή