H ψυχολογία αναπτερώνεται και οι αποδόσεις απογειώνονται

H ψυχολογία αναπτερώνεται και οι αποδόσεις απογειώνονται

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη, που ξεπερνούν ακόμα και το 300%, εμφανίζουν οι μετοχές μέσα σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων, πραγματοποιώντας μια θεαματική επιστροφή. Στο διάστημα από τις 21 Σεπτεμβρίου 2001 όταν ο Γενικός Δείκτης κατρακυλούσε στο χαμηλότερο σημείο του 2001 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου εκατοντάδες είναι οι μετοχές, που καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη.

Περίπτωση ΚΡΕΚΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν κάποιος είχε τοποθετήσει 1 εκατομμύριο δραχμές σε μετοχές της KPEKA στις 21 Σεπτεμβρίου σήμερα οι ίδιες μετοχές αποτιμώνται προς 4,4 εκατομμύρια δραχμές. Το άλμα της τιμής της ασφαλώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την εξαγορά μιας μικρής κρεατοβιομηχανίας στο Ρέντη. H ύπαρξη κερδοσκόπων δείχνει πειστικότερη ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκεται μάλλον στην προηγούμενη κατάρρευση της μετοχής. Εχοντας βρεθεί στα επίπεδα των 2 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 4 δισ. δρχ. δεν ήταν δύσκολο να αντιδράσει μόλις οι γενικότερες συνθήκες βοήθησαν.

Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για τις άλλες μετοχές, που κλέβουν την παράσταση στο μέτωπο των αποδόσεων. Οι υπεραποδόσεις, που παρουσιάζουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από ουσιαστικές επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά μόνο υπό το πρίσμα της αντίδρασης.

Οι τιμές των μετοχών και ειδικά των περιφερειακών ήταν σε ένα έντονα πτωτικό κανάλι και ήταν θέμα χρόνου πότε θα σημειωνόταν η ανοδική αντίδραση. Από τη συμπεριφορά της αγοράς προκύπτει ότι ο εδώ και πολλούς μήνες αναζητούμενος πάτος της αγοράς ήταν το επίπεδο των 2.100 μονάδων.

Εκτοξεύθηκαν

Μετοχές όπως η Τεχνοδομή, η ATEMKE και ο Παρνασσός, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους φιγουράρουν μεταξύ των πρώτων σε απόδοση μετοχών, σίγουρα, όχι εξαιτίας της ποιοτικής τους υπεροχής.

Αίσθηση προκαλεί η συμπεριφορά των τραπεζών οι οποίες ενώ πυροδότησαν την ανάκαμψη στο ταμπλό παραμένουν ουραγοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών στο εξεταζόμενο διάστημα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση με κέρδη της τάξεως του 26,85%. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 30,51% ενώ οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι αποκομίζουν κέρδη, που κυμαίνονται κοντά στο 50%.

Καταλύτης οι τράπεζες

Παρά την υστέρηση των τραπεζών στον πίνακα των αποδόσεων, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν τον κλάδο ως ατμομηχανή της ανόδου. H ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας – Alpha Bank αιφνιδίασε, δίνοντας το φιλί της ζωής, αναγεννώντας τη Σοφοκλέους.

Αν και ο καταιγισμός θετικών εκθέσεων από ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους είχε θεωρηθεί ως προάγγελος για την αλλαγή τάσης της Σοφοκλέους οι εξελίξεις στις τράπεζες ήταν αυτές που τοποθέτησαν τα θεμέλια της ανόδου.

Οι προσδοκίες απογειώθηκαν, η κλονισμένη ψυχολογία ενισχύθηκε εντυπωσιακά και η αυτοπεποίθηση επανήλθε. H «ευχή» ότι τα χειρότερα για την αγορά πέρασαν άρχισε να μετουσιώνεται σε εκτίμηση και όπως φαίνεται σε αρκετούς έχει γίνει πλέον πεποίθηση.

Ενίσχυση συναλλαγών

Ετσι η αρχικά δειλή ενίσχυση των συναλλαγών είχε συνέχεια για να αναρριχηθούν σήμερα τα 100 δισ. δρχ. με την αγορά να δείχνει ένα αξιοθαύμαστο πείσμα για να αναρριχηθεί υψηλότερα.

Στο τελευταίο δίμηνο την παράσταση κλέβει ο δείκτης των εταιρειών λιανικού εμπορίου, ο οποίος έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 55,46%. Ακολουθούν με κέρδη 54,29% οι κλωστοϋφαντουργίες, με 53,03% οι χονδρικού εμπορίου, με 52,4% ο δείκτης των εταιρειών λύσεων -ειδών πληροφορικής ενώ τη «χρυσή» πεντάδα συμπληρώνει ο κλάδος των εκδόσεων- εκτυπώσεων που ενισχύεται σε ποσοστό 50,57%.

Ποιοι δεν ακολούθησαν το ανοδικό ρεύμα

Ελάχιστες είναι οι μετοχές, που δεν ακολούθησαν το έντονα ανοδικό ρεύμα. Παρ’ όλα αυτά για άλλη μια φορά φάνηκε ότι πάντα θα υπάρχουν μετοχές, που θα διαφοροποιούνται από τις γενικότερες τάσεις του XAA, όσο ισχυρές και καθολικές είναι αυτές.

Δυο μήνες μετά την 21η Σεπτεμβρίου όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στο χαμηλότερο σημείο του έτους επηρεαζόμενος από την αναταραχή που προκάλεσε το τρομακτικό χτύπημα στην Νέα Υόρκη υπάρχουν μετοχές -λίγες βέβαια- που έχουν διολισθήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών αδιαφορώντας στην δυναμική ανάκαμψη.

Θλιβερός πρωταγωνιστής της περιόδου είναι η προνομιούχος μετοχή της Ξιφίας η οποία κινούμενη κόντρα στο ρεύμα υποχώρησε σε ποσοστό 14,57%. Ανάλογες είναι και οι απώλειες της Quality & Reliability η μετοχή της οποίας κατεγράφει πτώση της τάξης του 14,06%. Τη χειρότερη πεντάδα από πλευράς χρηματιστηριακών επιδόσεων συμπληρώνουν η προνομιούχος μετοχή του Ομίλου Ιντεάλ, η Παπαφίλης και η προνομιούχος της Μουζάκης.

Εντύπωση προκαλεί ότι και οι πέντε είναι εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης τη στιγμή, που ο δείκτης των εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap 80 έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό άλμα της τάξης του 47,91% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MidCap 40 έχει ενισχυθεί κατά 46,06%.

Αρνητική είναι και η πορεία της νεοφώτιστης Ευρωδυναμικής η οποία έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα της τιμής εισαγωγής.

Επίσης αρκετές είναι οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που παρέμειναν στο περιθώριο αδυνατώντας να προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μετοχές όπως ο Πετρόπουλος, η Χάλυψ (π), η PC Systems, η Κρέτα και ο Λυμπέρης παρακολουθούν με τηλεσκόπιο όχι μόνο τις επιδόσεις επιμέρους μετοχών αλλά και των κλαδικών δεικτών τους.

Αισθητά πίσω έμειναν οι τράπεζες παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στον κλάδο έδωσαν μεγάλη ώθηση στην κεφαλαιαγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετοχές όπως η Αγροτική Τράπεζα και η ETBA ουσιαστικά έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τις τιμές που είχαν όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 2.105 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή