Με κέρδη 0,47% και αυξημένο τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με κέρδη 0,47% και αυξημένο τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με την αποχώρηση κάποιων επενδυτών και την τοποθέτηση κάποιων άλλων σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς διενεργήθηκαν συνολικά 19 πακέτα, με κύριους πρωταγωνιστές (και πάλι) την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, οι μετοχές των οποίων αυτή τη φορά δεν άλλαξαν χέρια με discount. Αν και το Χ.Α. κινήθηκε με αρκετή μεταβλητότητα στις πρώτες τέσσερις ώρες, κατάφερε και βρήκε ρυθμό ξεπερνώντας τις όποιες πιέσεις, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν δράση κυρίως την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Από τα 19 πακέτα, τα έξι αφορούσαν τον ΟΤΕ, τα δύο τον ΟΠΑΠ, δύο έγιναν στην Autohellas, ένα σε Μυτιληναίο και ένα σε Lamda Development, ενώ τρία πακέτα διενεργήθηκαν σε Eurobank (2,8 εκατ. τεμάχια) και τρία στην Εθνική Τράπεζα (ύψους 2,13 εκατ. τεμαχίων). Η κινητικότητα αυτή των επενδυτών αφύπνισε κάπως την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει πάνω από τις 920 μονάδες και ο τζίρος να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της Δευτέρας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 923,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 76,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,66%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 851,12 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα θα χρειαστεί ισχυρούς καταλύτες και παράλληλα ενίσχυση του τζίρου. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το σκηνικό του ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας ανάλογη μεταβλητότητα και συγχρονιζόμενο κυρίως με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Ως εκ τούτου, αναμένεται σκηνικό συσσώρευσης μέχρις ότου οι εγχώριοι καταλύτες αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό προσδοκάται να συμβεί σε συνέχεια εξελίξεων κυρίως σε δύο πεδία. Το πρώτο είναι η βάσιμη προσδοκία να ανακοινωθεί από τη Fitch αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας ή έστω των θετικών προοπτικών της στις 24 Ιανουαρίου, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους με την άμεση έκδοση νέου μακροπρόθεσμου τίτλου με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμο. Το δεύτερο είναι η προοπτική έναρξης πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την προοπτική επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή