Τηλεπικοινωνίες: Υπερπροσφορά πακέτων μπερδεύει τους καταναλωτές

Τηλεπικοινωνίες: Υπερπροσφορά πακέτων μπερδεύει τους καταναλωτές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πρέπει να παρέμβει και να προφυλάξει τον καταναλωτή από τις χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες και την πληθώρα προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Την αναγκαιότητα αυτή διατύπωσε στη  Βουλή, χθες, ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Βαρουτάς, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προ του διορισμού του στη νέα θέση.

Ο κ. Βαρουτάς, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερωτηθείς σχετικά για τις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ είπε ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με περίπου 1.200 πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι συνδυασμοί των οποίων καταλήγουν σε μερικές χιλιάδες επιλογές. «Οσον αφορά το θέμα των συμβολαίων και των τιμολογίων, αν είναι αργό το Διαδίκτυο και αν είναι και ακριβό, θεωρώ ότι ο ρυθμιστής, η ΕΕΤΤ, πρέπει να παρέμβει συλλέγοντας συστηματικά τα στοιχεία και να παρακολουθεί την αγορά», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι το παρατηρητήριο τιμών (Pricescope) της ΕΕΤΤ πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου να προφυλαχθεί ο καταναλωτής, απέναντι σε αυτή τη πληθώρα πακέτων που πιθανόν να δημιουργούν μια θολή εικόνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Εχουμε 1.200 πακέτα και οι συνδυασμοί του καταναλωτή είναι μερικές χιλιάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουτάς, σημειώνοντας ότι τα συνδυαστικά πακέτα χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά και ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί στο μέλλον. «Θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στη συλλογή των στοιχείων και στη μελέτη των τιμολογίων από πλευράς του ρυθμιστή», κατέληξε ο κ. Βαρουτάς, σημειώνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις πολυμεσικές υπηρεσίες, τα γνωστά «πενταψήφια» νούμερα που συχνά εφαρμόζουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, χωρίς μάλιστα οι τελευταίοι να είναι ενήμεροι.

Αναφορικά με την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των σχετικών αδειών και συχνοτήτων. Για τη σινοαμερικανική κόντρα σχετικά με τις τεχνολογίες ανάπτυξης των δικτύων 5G δήλωσε αναρμόδιος και ότι αυτό το θέμα συνιστά απόφαση του ελληνικού Δημοσίου και των παρόχων και όχι του ρυθμιστή της αγοράς. Παρεμβαίνοντας στην ακρόαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επανέλαβε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την έκθεση εκτίμησης ρίσκου (Risk Assessement) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Σχετικά με τις αιτιάσεις βουλευτών, περί επικίνδυνης ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας 5G, o γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Aντώνης Τζωρτζακάκης, ξεκαθάρισε ότι οι συχνότητες που θα αξιοποιηθούν στην υλοποίηση των 5G δικτύων ήδη χρησιμοποιούνται από άλλους παρόχους. «Οι συχνότητες στις οποίες θα λειτουργεί το νέο δίκτυο 5G δεν είναι διαφορετικές από αυτές που λειτουργούν ήδη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι οι συχνότητες αυτές ήδη βρίσκονται εν χρήσει και χρησιμοποιούνται με άλλου είδους τεχνολογία. «Δεν χρησιμοποιούνται νέες συχνότητες, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί», κατέληξε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Κατά τη χθεσινή ακρόαση του νέου αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκάλυψε ότι σύντομα θα φέρει νέο νόμο για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο  νέο κώδικα για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, που όπως χαρακτηρίστηκε από τον γενικό γραμματέα τηλεπικοινωνιών, θα αποτελέσει το νέο «Σύνταγμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών. «Στο υπουργείο έχει συσταθεί επιτροπή αυτή τη στιγμή, στην οποία συμμετέχουν όλες οι αντίστοιχες ανεξάρτητες αρχές, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η ΑΔΑΕ. Μάλιστα, πολύ σύντομα και έγκαιρα, θα βγει σε διαβούλευση ο κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ώστε να είμαστε σε θέση μέχρι το τέλος του χρόνου να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή