Το παρόν και το μέλλον της ασύρματης

Το παρόν και το μέλλον της ασύρματης

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T ο δρόμο της αποδοχής από το μαζικό κοινό φαίνεται πως διανύει η τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης και λειτουργίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και από την πληθώρα των νέων προϊόντων που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση Comdex του Λας Βέγκας. H βελτίωση της τεχνολογίας με την ανάπτυξη του προτύπου 802. 11a, αλλά και η συνεχιζόμενη προώθηση του υπάρχοντος 802.11b και του περισσότερο «οικιακού» Bluetooth αποτελούν εκ των θεμελιωδών συστατικών για τη διάδοση της ασύρματης τεχνολογίας.

Εταιρείες όπως η Intel, η Cisco Systems και η Proxim παρουσίασαν πακέτα ασύρματης διασύνδεσης πολλών συσκευών, με τη χρήση δικτύων, απευθυνόμενα κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τα πακέτα αυτά επιτρέπουν τη σύνδεση συσκευών, όπως οι φορητοί υπολογιστές και οι υπολογιστές γραφείου, ώστε οι χρήστες τους να αξιοποιούν την ίδια σύνδεση Internet, ή τους ίδιους εκτυπωτές. H αξιοποίηση της νέας βελτιωμένης τεχνολογίας 802.11a -αντί της 802.11b προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. H ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων αγγίζει τα 54 Mbps (Megabit per second), έναντι μόλις 11 Mbps του 802.11b. H υψηλότερη αυτή ταχύτητα επιτρέπει την βελτίωση της ποιότητας δεδομένων ήχου και εικόνας συνεχούς ροής (streaming), ενώ παράλληλα εξασφαλίζει το επιπλέον εύρος φάσματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανταλλαγή μεγάλων σε όγκο αρχείων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας MDR/Instat, η αναδυόμενη αγορά της ασύρματης διαδικτύωσης αναμένεται να αναπτυχθεί από τα 1,2 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, σε 4,6 δισ. δολάρια έως το 2005. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή της Microsoft για τα νέα Windows XP, τα οποία υποστηρίζουν την ασύρματη τεχνολογία 802.11b. Ποιες θα είναι όμως οι μελλοντικές εφαρμογές; Καταρχάς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταφέρουν τον φορητό τους υπολογιστή στην αίθουσα συνεδριάσεων, ώστε να κρατούν εκεί σημειώσεις, ενώ σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η διείσδυση στα νοικοκυριά, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες θα αξιοποιούν τις συνδέσεις Internet υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα, αρκετοί θα θελήσουν να δικτυώσουν με χαμηλό κόστος τους υπολογιστές τους, ώστε να χρησιμοποιούν κοινή σύνδεση ή εκτυπωτή. Πάντως, το τεχνολογικό πρότυπο 802.11b θα παραμείνει κυρίαρχο έναντι του σαφώς ανώτερου 802.11a έως το 2005, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους του.

Ασφαλώς για να διαδοθεί η τεχνολογία χρειάζονται και τα κατάλληλα προϊόντα. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση στους κατασκευαστές, καθώς πληθώρα νέων προϊόντων ενσωματώνει ασύρματες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Sony, η οποία παρουσίασε στην Comdex μία νέα ψηφιακή κάμερα που ενσωματώνει τσιπ ασύρματης δικτύωσης Bluetooth. Με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου, ο χρήστης μπορεί να αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ψηφιακά βίντεο-κλιπ, ή και απλές φωτογραφίες από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται. Αντίστροφα, θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα από το Διαδίκτυο. H Sony επέλεξε τη λύση Bluetooth, που προσφέρει μικρότερη κάλυψη όσον αφορά την εμβέλεια, αλλά έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, που είναι σημαντικό για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στην αγορά των φορητών υπολογιστών, όπου τα περισσότερα νέα μοντέλα διαθέτουν πλέον ασύρματες δυνατότητες. H Dell παρέχει ενσωματωμένη κεραία 802.11b στα νέα της προϊόντα, παρόμοιες εφαρμογές προσφέρει και η Fujitsu-Siemens, ενώ και η σειρά Vaio της Sony κυκλοφόρησε πρόσφατα δύο νέα μοντέλα με δυνατότητες Bluetooth. Οπως σημειώνουν, χαρακτηριστικά, στελέχη των εταιρειών, σχεδόν το 50% των αγοραστών, ιδίως οι φοιτητές, επιλέγουν υπολογιστές με ασύρματες δυνατότητες, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό.

Από τις νέες τάσεις που διαγράφονται στη διεθνή αγορά είναι και η συνεχιζόμενη σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών χειρός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο πακέτο επέκτασης που παρουσίασε η Palm, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ένα PDA να συνδέεται με το Διαδίκτυο, με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου που να υποστηρίζει την τεχνολογία Bluetooth. Με το BlueM ο χρήστης μπορεί να στείλει σύντομα μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, ή εντολές κλήσης σε άλλα κινητά τηλέφωνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά από την αντίπερα όχθη κινείται το νέο 9290 Communicator της NOKIA, το οποίο, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα της Symbiaλειτουργεί τόσο ως κινητό, όσο και ως υπολογιστής χειρός, έχοντας τη δυνατότητα να «τρέχει» και προγράμματα Java. H NOKIA έκανε επίδειξη του νέου προϊόντος, όπου μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια, όπως το Doom, καθώς η οθόνη προσφέρει ανάλυση εικόνας 640×200.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή