Με 3 θυγατρικές και λιγότερους υπαλλήλους ο ΟΤΕ

Με 3 θυγατρικές και λιγότερους υπαλλήλους ο ΟΤΕ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ σήμερα επανεκκινεί ο διάλογος μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών, με στόχο την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όλα δείχνουν ότι ο όμιλος ΟΤΕ εισέρχεται σε άλλη μία περίοδο συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους και του προσωπικού του. Με βάση δε όσα έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες εβδομάδες, το ζητούμενο πλέον είναι αν οι περικοπές αυτές θα γίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο εργασιακής ειρήνης και από προγράμματα εθελουσίας εξόδου όπως συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια ή όχι.

Τα παραπάνω φανερώνει η προχθεσινή ενημέρωση που πραγματοποίησε στο προσωπικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος έκανε λόγο για υψηλό κόστος λειτουργίας στον ΟΤΕ, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα το κόστος αυτό να μειωθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ προγραμματίζει για φέτος δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το πρώτο, με δεδομένο ότι θα υπογραφεί η νέα ΕΣΣΕ, αναμένεται να λάβει χώρα τον ερχόμενο μήνα και να συμπεριλάβει περίπου 400 άτομα.

Πρόκειται για περίπου 230 εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και οι οποίοι είχαν υποβάλει πέρυσι αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2019 αλλά τελικά, για λόγους κόστους, δεν εντάχθηκαν σε αυτό. Στο ίδιο πρόγραμμα επίσης αναμένεται να ενταχθούν 170 εργαζόμενοι, από διάφορες θέσεις που είναι προς κατάργηση (π.χ. καθαρίστριες κ.λπ.).

Το δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα περιλάβει περί τους 1.000 εργαζομένους. Πρόκειται για όσους έχουν αρκετά χρόνια απασχόλησης, αλλά όχι πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται σε εργαζομένους που κοστίζουν στον ΟΤΕ 40.000 έως 50.000 ετησίως ο καθένας. Το λειτουργικό κόστος του ΟΤΕ, παρά τη διαρκή συρρίκνωσή του τελευταία χρόνια, –κυρίως μέσω της μείωσης του προσωπικού– παραμένει υψηλό. H μισθοδοσία μόνον στη μητρική εταιρεία, ΟΤΕ Α.Ε., χωρίς δηλαδή την Cosmote, το 2018 ανήλθε σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Είναι τριπλάσια εκείνης της Vodafone (76 εκατ. ευρώ) και πενταπλάσια εκείνης της Wind (45 εκατ. ευρώ). Eπίσης, το σύνολο των εργαζομένων των δύο βασικών εταιρειών του ομίλου, ΟΤΕ Α.Ε. και Cosmote Α.Ε., παρά τα όσα αναφέρουν στη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ, ανέρχονται σε 10.000. O αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα 2/3 του συνολικά απασχολούμενου προσωπικού στον κλάδο.

Mοχλός πίεσης του ΟΤΕ στο να προχωρήσει η μείωση του προσωπικού είναι η δημιουργία των τριών θυγατρικών εταιρειών. Στην πράξη, πρόθεση είναι η δημιουργία δύο νέων θυγατρικών, με δεδομένο ότι η τρίτη εταιρεία ήδη υφίσταται. Πρόκειται για την Cosmote eValue, η οποία ήδη απασχολεί 5.000 εργαζομένους και στην έδρα της απασχολούνται εργαζόμενοι τόσο του ΟΤΕ (περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι) όσο και της Cosmote (πάνω από 300 εργαζόμενοι). Επίσης στην εταιρεία απασχολούνται 2.800 εργαζόμενοι τρίτων εργοδοτών (Mellon, Manpower κ.ά.).

Εφόσον το σχέδιο κατάτμησης του ΟΤΕ προχωρήσει, περίπου 800 εργαζόμενοι των OTE και Cosmote θα μεταφερθούν στην Cosmote eValue. Eπίσης, σε μια νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί π.χ. με την ονομασία ΟΤΕ Services, θα μεταφερθούν οι περίπου 2.200 τεχνικοί του ΟΤΕ. Τέλος, σε μια νέα εταιρεία που θα ονομαστεί π.χ. Cosmote Shops αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 1.100 εργαζόμενοι σε καταστήματα Cosmote.

Ετσι, αν το σχέδιο κατάτμησης της μητρικής εταιρείας εφαρμοστεί, οι θέσεις εργασίας στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., θα περιοριστούν σε περίπου 4.000, από 8.000 που είναι σήμερα.

Η απάντηση των συνδικαλιστών στον κ. Τσαμάζ

Σήμερα στις 12 η ώρα, στο κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία, αναμένεται να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, με βασικό θέμα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ). Είναι άγνωστο αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία και πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό. Οι περισσότεροι διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα υπάρξει μια γρήγορη και θετική έκβαση, αλλά αυτό μένει ν’ αποδειχθεί.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, πάντως, μετά την πολυήμερη απεργία των συνδικαλιστών της OME-OTE, απέκτησε ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί. Είναι οι έξι φύλακες οι οποίοι δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και απολύθηκαν με τη νόμιμη αποζημίωση. Ο ΟΤΕ άφησε ανοιχτή την πόρτα για επανένταξη στο πρόγραμμα, παρά τη λήξη της περιόδου.

Χθες, εξάλλου, η ΟΜΕ-ΟΤΕ απέστειλε ανακοίνωση – απάντηση στην εσωτερική ενημέρωση του προέδρου του ΟΤΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη (EBIDTA) του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%. Επίσης, το μισθολογικό κόστος, ως ποσοστό επί των εσόδων, μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 κατά 56%. Συγκεκριμένα υποχώρησε από 31,8% των εσόδων το 2012 σε 15,6% το 2018.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν χάρη και στη συμβολή των εργαζομένων και ότι με τον ίδιο στόχο «προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για διαπραγμάτευση ΣΣΕ, με στόχο να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε διασαλευτεί μετά τις άστοχες κινήσεις της διοίκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή