Σε ομοβροντία αποφάσεων προσβλέπουν η αγορά και ο κόσμος των επιχειρήσεων

Σε ομοβροντία αποφάσεων προσβλέπουν η αγορά και ο κόσμος των επιχειρήσεων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία αποφάσεων στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προσδοκά ο κόσμος των επιχειρήσεων και της χρηματιστηριακής αγοράς, για να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες που δημιούργησε ο νέος υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης, επιτυγχάνοντας ήδη μία μικρή αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Αποσπασματικές αποφάσεις στην οικονομία, ιδίως μέσα σε αρνητική συγκυρία, ίσον καθόλου αποφάσεις, έλεγε προχθές με κάποια αίσθηση υπερβολής κορυφαίος οικονομικός παράγων, με στόχο όμως να αποτυπώσει με σαφήνεια τι περιμένει η αγορά και τι σημαντικό έργο έχει ακόμη μπροστά της η κυβέρνηση.

Πράγματι, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια χαλάρωσης στην κυβέρνηση ούτε μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι τόνωσε το πρώτο αεράκι αισιοδοξίας, το οποίο είχε αρχίσει να διαπερνά τον επιχειρηματικό κόσμο από τις πρωτοβουλίες Χριστοδουλάκη – πράγμα άλλωστε που αποτυπώθηκε και με την άνοδο των τιμών στη Σοφοκλέους.

Αντιθέτως, μάλλον «πάγωσε» το κλίμα, με τις εντυπωσιακά αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου για το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αλλο να προβλέπεις και να προσδοκάς ρυθμό ανάπτυξης 4% ή 4,5% και άλλο 3% για το 2002. Μιλάμε για μια διαφορά τουλάχιστον 500 – 600 δισ. δρχ., που αντανακλά από την κατανάλωση και τα κέρδη έως τα φορολογικά έσοδα. Δεν είναι άσχετο, ίσως, ότι η διστακτικότητα αυτή εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου καταγραφόταν την περασμένη εβδομάδα και στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ. Και επίσης, πως στον αντίστοιχο δείκτη που καταρτίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν για τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ σημειωνόταν η ίδια συγκράτηση σε επίπεδο επιχειρηματικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο άμεσο μέλλον.

Η στασιμότητα στη διεθνή οικονομία τουλάχιστον για ένα ακόμη εξάμηνο μπορεί να πλήξει περισσότερο απ’ ό,τι αρχικώς πίστευε η Αθήνα την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις των μετρήσεων κλίματος, αλλά και των προβλέψεων εκ μέρους των ειδημόνων. Και για να πούμε τα πράγματα και από μία άλλη οπτική γωνία, εάν η Ελλάδα δεν είχε την τύχη να κερδίζει ιδιαίτερα υψηλά κονδύλια από το Γ΄ Κοινοτικό Πακέτο, τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας θα ήταν εξαιρετικά χαμηλότεροι και τα προβλήματα στην απασχόληση πολύ μεγάλα.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι απολύτως εύλογο και δικαιολογημένο να αναζητούν, όχι μόνον ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αλλά όλες οι κοινωνικές ομάδες, μεγάλες πρωτοβουλίες και κινητικότητα από την κυβέρνηση στην οικονομία. Είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει ο κύκλος της συστολής και των επιφυλάξεων που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο.

Και για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζονται ούτε μία ούτε δύο ιδιωτικοποιήσεις ή άλλες μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Ούτε κατ’ ευφημισμόν απελευθερώσεις αγορών χρειάζονται, αφού έτσι όπως γίνονται, είναι αμφίβολο εάν θα οδηγήσουν σε μεγάλες ξένες και ελληνικές επενδύσεις, σε μειώσεις του κόστους παραγωγής στην οικονομία και συνεπώς σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η κυβέρνηση έχει -και επιβάλλεται να πράξει- πολλά ακόμη στην οικονομία, για να ανακτηθεί η απαιτούμενη δυναμική και να αλλάξει άρδην το κλίμα στο ΧΑΑ. Δεν την προβληματίζει, άραγε, ότι η Σοφοκλέους είναι η μόνη ώριμη αγορά η οποία μόλις και έχει καλύψει τις ζημιές πού δημιουργήθηκαν μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ τα άλλα Χρηματιστήρια έχουν πραγματοποιήσει στο μεταξύ και σημαντικότατα κέρδη; Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο!

Η άλλη σοβαρή παράμετρος, η οποία επισημαίνεται από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, είναι -πέρα από την έκταση των αποφάσεων που απαιτούνται- η ένταση του ρυθμού των αλλαγών, λόγω πίεσης του χρόνου. Μετά τον Απρίλιο ή τον Μάιο, λένε, θα ξεκινήσει στη χώρα μας ένας νέος πολιτικός κύκλος (λόγω των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου) ο οποίος ως συνήθως θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, θα χαλαρώσει τον κρατικό μηχανισμό, πιθανώς και τις δημόσιες δαπάνες, και θα φρενάρει τυχόν μεταρρυθμίσεις ή άλλες σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της οικονομίας. Ο κομματικός μηχανισμός και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες θα περάσουν πάλι στην πρώτη γραμμή. Συνεπώς, για τον κ. Χριστοδουλάκη, το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση ολόκληρη, χρόνος πολύ δεν υπάρχει…

Τα μυστικά που κρύβονται κυρίως στις αποθήκες του Ρουφ και της Καλλιθέας δεν σταματούν εδώ. Βρίσκονται και στο απανταχού «εγκιβωτισμένο υλικό» του OTE, το οποίο δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, καθώς εκατοντάδες κιβώτια ή κοντέινερ είναι σφραγισμένα επί χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή