Φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο

Φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο χάρις στην κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων μηνών φαίνεται πως «διασώθηκε» η ανοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Οκτώβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.832 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 390,0 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.685,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 3,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 9,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιοχών σημειώθηκε πτώση, της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, όπου καταγράφεται μείωση κατά 9,8% στον όγκο, αλλά μικρή άνοδος κατά 1,8% στην επιφάνεια και κατά 9,7% στον αριθμό των αδειών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος), στην Αττική είχε σημειωθεί αύξηση κατά 17% στον αριθμό των αδειών, κατά 200% στην επιφάνεια και κατά 432,8% στον όγκο. Η πλήρης αυτή αντιστροφή τον Οκτώβριο οφείλεται, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, στη μεγάλη αβεβαιότητα που είχε προκύψει εκείνη την περίοδο αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης με το πώς ακριβώς θα εφαρμοζόταν η αναστολή του ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι για κάποιες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όταν και αποσαφηνίστηκε εντέλει το ζήτημα, είχε επικρατήσει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι θα εξαιρούνταν από την ευεργετική ρύθμιση τόσο τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με ΦΠΑ από το 2006 και μετά (και παραμένουν απούλητα) όσο και εκείνα που θα κατασκευάζονταν με βάση οικοδομικές άδειες του 2019. Δηλαδή, το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ θα αφορούσε μόνο τα ακίνητα με οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονταν από το 2020 και μετά. Πλέον, βέβαια, η αναστολή ισχύει για όλα τα ακίνητα με άδειες από το 2006 και μετά, επομένως εκτιμάται ότι θα υπάρξει αισθητή βελτίωση και της οικοδομικής δραστηριότητας από τον Νοέμβριο και μετά.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το δεκάμηνο (Ιαν. – Οκτ.), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 3,7% στην επιφάνεια και κατά 5,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του έτους 2018. Αντίστοιχα, κατά το ίδιο διάστημα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αύξηση κατά 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,1% στην επιφάνεια και κατά 6,6% στον όγκο. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2018 έως τον Οκτώβριο 2019, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 16.426 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.636,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 16.141,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή