Ανοιχτά τις Κυριακές το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα

Ανοιχτά τις Κυριακές το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα –και όχι μόνο τα καφέ και εστιατόρια– που βρίσκονται εντός των εκπτωτικών χωριών McArthurGlen και Smart Park στα Σπάτα όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο δίνει υπουργική απόφαση του κ. Αδ. Γεωργιάδη. Η απόφαση, μάλιστα, αν και είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 13 Δεκεμβρίου 2019, μόλις πριν από λίγες ημέρες υπέπεσε στην αντίληψη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Η τελευταία, μαζί με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης απόφασης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η υπουργική απόφαση στηρίζεται σε τέσσερα επιχειρήματα, εκ των οποίων ένα είναι η γειτνίαση με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. 

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές (πλην αυτής που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου) από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής. Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται τα δύο προαναφερθέντα εμπορικά κέντρα.  Η συγκεκριμένη περιοχή είχε εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εντός αυτής τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου με βάση την απόφαση 75812/06-07-2017, γεγονός που είχε προκαλέσει μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, την προσφυγή στο ΣτΕ της McArthurGlen Athens. Κι αυτό διότι η τελευταία θεωρούσε ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και ότι υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμό, καθώς την ίδια ώρα η υπουργική απόφαση του 2017 επέτρεπε στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο Εμπορικό Κέντρο του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Η προσφυγή αυτή είχε απορριφθεί από το ΣτΕ, όμως τώρα έρχεται η υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη για να «δικαιώσει» την εταιρεία. Σχολιάζοντας η τελευταία την πρόσφατη εξέλιξη περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι παρακολουθεί το θέμα και ότι θα ενημερώσει ανάλογα με τις εξελίξεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Πώς αιτιολογείται η δυνατότητα της διευρυμένης κυριακάτικης λειτουργίας στα εκπτωτικά χωριά των Σπάτων στην απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου; Πρώτον, ότι παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα και τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του έτους στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Δεύτερον, ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού εντάσσεται ευθέως εκ του νόμου στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς ο Δήμος Σπάτων ανήκει στις περιοχές, που αναγκαστικά απαλλοτριώθηκαν για την ίδρυση του νέου αεροδρομίου. Τρίτον, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, διότι «η περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού έχει αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα».

Τέλος, στην απόφαση αναφέρεται ότι το γεγονός πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στον ίδιο δήμο που έχει έδρα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες πύλες εισόδου αλλοδαπών ταξιδιωτών στην χώρα μας, δικαιολογεί τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την τουριστική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή