ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προ-χριστουγεννιάτικη Βιέννη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στην μαρμάρινη αίθουσα τελετών του Ομοσπονδιακού υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Γενεών θα αναγγελθεί η «γέννηση» του πρώτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγκυρου εργαλείου μέτρησης της ισορροπίας ανάμεσα στην οικογένεια και στην εργασία. Δηλαδή του συμβιβασμού που πρέπει να επιτυγχάνεται ανάμεσα στις απαιτήσεις της εργασίας και στις υποχρεώσεις του εργαζόμενου προς την οικογένεια. Κάτι που εύχεται να πετύχει ο κάθε εργαζόμενος αλλά και που οφείλει να επιδιώξει ο κάθε εργοδότης για το δικό του όφελος και συμφέρον.

Θα είναι η πρώτη χαρμόσυνη έκρηξη μιας σιωπηλής επανάστασης που έχει εξαπλωθεί στο ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον και στην οποία έχει ήδη προσχωρήσει μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώ καθημερινά καινούργιες δίνουν το «παρόν». Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Europeawork & family audit» κατά το οποίο θα γίνει η παρουσίαση ενός διπλώματος που απονέμεται κατόπιν έλεγχου (audit) που πιστοποιεί αν οι πολιτικές των επιχειρήσεων για το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι όντως φιλικές προς τις οικογενειακές ανάγκες τους. Ο θεσμός του έλεγχου αυτού (Audit Beruf & Familie) που αναπτύχθηκε στη Γερμανία από το Ιδρυμα Hertie και τώρα απέκτησε τον πρώτο ομόλογό του στην Αυστρία δημιουργήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ από το Ινστιτούτο Οικογένειας και Εργασίας της Νέας Υόρκης.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να αξιολογηθούν και να τους απονεμηθεί το δίπλωμα εξετάζονται σε τομείς που άπτονται της πολιτικής ανθρώπινου δυναμικού και της εν γενεί κουλτούρας τους (χρόνος, οργάνωση, τόπος εργασίας, ενημέρωση και επικοινωνία, μάνατζμεντ, ανάπτυξη προσωπικού, οικονομικές αμοιβές, παροχή υπηρεσιών προς τις οικογένειες, τράπεζες δεδομένων και ειδικά προγράμματα της εταιρείας).

Ο έλεγχος γίνεται σε δυο φάσεις: καταρχήν οι εταιρείες αξιολογούνται και λαμβάνουν μια βεβαίωση που λέει ότι έγινε αξιολόγηση των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνει η επιχείρηση και ότι έχει καθορίσει περαιτέρω στόχους ώστε να αυξήσει τις ευκαιρίες προς τους εργαζόμενούς της να συμφιλιώσουν την εργασία με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Οταν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, τότε ο έλεγχος επαναλαμβάνεται και απονέμεται στην εταιρεία το δίπλωμα το οποίο έχει μεγάλο κύρος για τις δημόσιες σχέσεις της, τουλάχιστον.

Στη διήμερη συνάντηση στη Βιέννη θα ακουσθούν «τα άπαντα» του audit. Κυρίως όμως οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες -και όχι μόνο- θα μάθουν πώς μπορούν να εφαρμόσουν τον έλεγχο αυτό και στη δική τους χώρα. Σχετικά θα μιλήσει η ειδική εμπειρογνώμων κ. Angela Fauth-Herkner (Fauth-Herkner & Partner, Munich) e-mail: [email protected]. Ενώ η ηλεκτρονική διεύθυνση για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη Βιέννη είναι [email protected].

Μήπως είναι η πληροφορία σχετικά με τις ανά τον κόσμο διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή