Πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε διστακτικά και με αρκετές εναλλαγές προσήμων, η ενεργοποίηση των αγοραστών από τις 15.00 και μετά, και ειδικά στο τελευταίο ημίωρο, έκαναν τη διαφορά, δίνοντας έτσι στον Γενικό Δείκτη το πέμπτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο. Ετσι, αργά αλλά σταθερά και χωρίς πολύ «θόρυβο», το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πλέον αναρριχηθεί στις 940 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, όταν και βρισκόταν στις 1.000 μονάδες, πριν αρχίσει να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος και καταλήξει να προσγειωθεί στις 500 μονάδες στις αρχές του 2016.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 940,20 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 55,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 2.352,66 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 1.255,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,95% στις 887,97 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +2,67%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,67%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,12%, ενώ με οριακές απώλειες έκλεισε η Alpha Bank.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποχώρηση των short funds από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital Management μείωσε την Παρασκευή την καθαρή αρνητική θέση της στη συστημική τράπεζα στο 1,27%, από 1,33% που την είχε μειώσει μόλις μία μέρα νωρίτερα (και από 1,44%). Από το καλοκαίρι έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τις αρνητικές θέσεις της στην ΕΤΕ (τα μεγαλύτερα short τα είχε στα μέσα Αυγούστου και στο 2,10%), λίγο πριν γίνει γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αναγκάζεται να κλείσει ένα από τα funds της λόγω αρνητικών επιδόσεων, αν και διατήρησε κάποιες από τις θέσεις του fund σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η αγορά γενικότερα αναμένει τα νέα δεδομένα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Γενικός Δείκτης, όπως προσθέτει, έχοντας κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, έχει ανοίξει πλέον τον δρόμο για τη ζώνη των 1.040 μονάδων, ενώ εξελίσσεται κίνηση και στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπειτα από αρκετούς μήνες, αν και ο τζίρος κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η αγορά διψά για επιχειρηματικά νέα, όπως τονίζει, γεγονός που μπορεί να της προσδώσει «νεύρο», που της λείπει. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα ανοίγει την όρεξη στις εισηγμένες, που μπορούν να διαθέσουν χρήματα να το πράξουν, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον στις εταιρείες με ταμείο. Μεσοπρόθεσμα, προσθέτει, δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της αγοράς και παραμένει αισιόδοξος, ενώ επισημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την έκδοση νέων ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή