Κέρδη-ανάσα 500 εκατ. ευρώ για Εθνική ενόψει τιτλοποίησης

Κέρδη-ανάσα 500 εκατ. ευρώ για Εθνική ενόψει τιτλοποίησης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφάπαξ κέρδη 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένει η Εθνική Τράπεζα από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία είχε αποκτήσει μετά την ανταλλαγή το Φεβρουάριο του 2019 του swap «Titlos».

Το κέρδος-μαμούθ των 500 εκατ. ευρώ δίνει ελευθερία κινήσεων στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενόψει της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 6 -7 δισ. ευρώ, που προγραμματίζει. Η ανταλλαγή έγινε κατόπιν συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, που επωφελείται επίσης, κατοχυρώνοντας κόστος δανεισμού 2,53% για 30 χρόνια με θετική επίδραση στην επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τα ομόλογα που είχαν λήξεις το 2023, το 2025 και το 2026, αντικαθίστανται με νέα 30ετή ομόλογα που φέρουν κουπόνι 3,25% και απόδοση 2,5%. Η ανταλλαγή έγινε στην εύλογη αξία (fair value) και το όφελος για την Εθνική προκύπτει από τη μεταφορά των ομολόγων από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019, η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ ακύρωσε το swap «Titlos», αναπόσβεστης αξίας 4,03 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα έλαβε τρία ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. Με την ακύρωση, το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του «Titlos» και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα. Η ανταλλαγή του «Titlos» με ομόλογα με λήξεις το 2023, το 2025 και το 2026 έχουν στηρίξει την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας το 2019, καθώς αποφέρουν ετήσια έσοδα από τόκους 110 εκατ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση δρομολογείται στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» και η κερδοφορία που της εξασφαλίζει η ανταλλαγή του ομολόγου, επιτρέπει στη διοίκηση της τράπεζας να απορροφήσει μέρος της ζημίας που θα προκύψει από την τιτλοποίηση, χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση που θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, δεν προβλέπει την απόσχιση του τομέα καθυστερήσεων, ο οποίος θα παραμείνει στην τράπεζα.

Στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής στο επιχειρησιακό της πλάνο για τη μείωση του προσωπικού, παρατείνει μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. Οπως επισημαίνει σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Παύλος Μυλωνάς, η τράπεζα προτίθεται να ζητήσει από το ΤΧΣ την εφαρμογή ενός τελευταίου προγράμματος εθελουσίας που θα ανακοινωθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2020, οι όροι του οποίου εφόσον εγκριθεί, θα είναι αισθητά δυσμενέστεροι των όρων του τωρινού προγράμματος».

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και μετά τη σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί στο πρόγραμμα είχαν συμμετάσχει 870 περίπου άτομα και οι προσδοκίες της διοίκησης κάνουν λόγο για 1.000 τουλάχιστον άτομα. Να σημειωθεί επίσης ότι ο αριθμός εργαζομένων από 9.200 άτομα στο τέλος του 2018, μειώθηκε σε 8.600 άτομα στα τέλη του εννεαμήνου του 2019. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής, στόχος είναι το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων της να μην ξεπερνά τις 8.100 άτομα.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής αφορά το σύνολο του προσωπικού της, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι 30 ετών και άνω και είχε 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης, αφού συνυπολογιστεί και το bonus διαμορφώνεται στις 170.000 ευρώ.

Ο αριθμός των μηνιαίων μισθών – ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου και τα έτη υπηρεσίας ξεκινά από τους 20 και φτάνει τους 35 (για τους ειδικούς συνεργάτες είναι 10 ώς 35 μισθοί και για το υποστηρικτικό προσωπικό 40 μισθοί).

Το πρόγραμμα προβλέπει προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και συνέχιση των ιατροφαρμακευτικών καλύψεων, των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή