Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο, που «γύρισε» το τελευταίο 2ωρο

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο, που «γύρισε» το τελευταίο 2ωρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχικές πιέσεις που ασκήθηκαν γενικότερα στις διεθνείς αγορές δεν λύγισαν (τελικά) ούτε και αυτή τη φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε και αυτονομήθηκε κλείνοντας στα θετικά και σε νέα υψηλά πέντε (και πλέον) ετών. Αν και η χθεσινή ημέρα φαινόταν πως οδεύει στο… κόκκινο, η ελληνική αγορά κόντρα στο κλίμα που κυριάρχησε στο εξωτερικό, άφησε πίσω της τα χαμηλά ημέρας και την πτώση άνω του 1% που σημείωνε, και το τελευταίο δίωρο περίπου ακολούθησε έντονη ανοδική πορεία αντίδρασης, με τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνει τις 940 μονάδες με τη σημαντική βοήθεια της αγοράς ομολόγων, καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία από το -1,3% ενδοσυνεδριακά έκλεισε στο +5,70% λόγω και των εξελίξεων για το καζίνο στο Ελληνικό. Στήριξη στο Χ.Α. δόθηκε επίσης και από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε άλλα μη τραπεζικά blue chips (ΕΧΑΕ, Σαράντης, Aegean, ΟΠΑΠ).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 942,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 928,66 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 121,99 εκατ. (λόγω του πακέτου των 5,6 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 47,5 εκατ. ευρώ στην «Καράτζης»). Σύμφωνα με τη Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 930 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Κατά τη Λέων Δεπόλας AXEΠEY, πάντως, είναι μάλλον αβέβαιη μια άμεση ανοδική επιτάχυνση πάνω από την περιοχή των 950 μονάδων, στην παρούσα φάση, με σκοπό να κατοχυρωθούν τα εν λόγω επίπεδα.

Συνεχίζοντας στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σταθεροποιητικά στις 2.352,70 μονάδες, ενώ στο +0,21% και στις 1.257,65 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,65% στις 882,19 μονάδες, με την Eurobank να σημειώνει πτώση 1,57%, την Alpha Bank να κλείνει στο -0,80%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,67% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,07%.

Αν και επί του παρόντος λείπουν οι καταλύτες εκείνοι που θα άλλαζαν θεαματικά τα συναλλακτικά δεδομένα, η ατμόσφαιρα τροφοδοτείται από τη συντήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών για τα επερχόμενα, τόσο σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και σε σχέση με εταιρικές εξελίξεις, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας πως η αγορά περιμένει την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή καθώς και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων των τραπεζών. Ωστόσο, όπως τονίζει, το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι εξαρτημένο σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, συντηρούν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, σε σχέση με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να συμβούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή