Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/01/20)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργες παραιτήσεις στην ΟΜΕ – ΟΤΕ

Μεγάλη ανατροπή στον δρόμο για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) στον ΟΤΕ και την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης είχαμε χθες. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) παραιτήθηκε, μία ημέρα μετά την υπογραφή του πρακτικού συμφωνίας με τη διοίκηση του οργανισμού για την υπογραφή ΣΣΕ. Συγκεκριμένα, απέσυρε την υπογραφή του ο γ.γ. της ομοσπονδίας και προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βάκος. Ο ίδιος, αμέσως μετά, παραιτήθηκε από τη θέση του γ.γ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε παραίτηση και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Δημητρη Φούκα, αφού, χωρίς την υποστήριξη του πρώτου, οδηγούνταν σε αδιέξοδο η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ΣΣΕ. Ο τελευταίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τις παραιτήσεις αυτές, αποφασίστηκε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας να συγκληθεί σήμερα ώστε να εκλέξει νέο πρόεδρο και γενικό γραμματέα. Λόγω της περίεργης τακτικής των συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ κινδυνεύουν για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’80 να μείνουν χωρίς την κάλυψη ΣΣΕ.

Δικαίωση από εφετείο για «ενοικιαζόμενο» υπάλληλο

Σημαντική απόφαση χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής την απόφαση του εφετείου που δικαίωσε εργαζόμενη της ICAP, η οποία δούλευε στην Εθνική Ασφαλιστική ως «ενοικιαζόμενη» υπάλληλος. Η εργαζόμενη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μετά την απόλυσή της, ζητώντας να της αναγνωριστεί ότι η ICAP ήταν ο εικονικός εργοδότης της και ότι ο πραγματικός ήταν η Εθνική Ασφαλιστική. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή και με την απόφασή του υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει στην εργαζόμενη 8.952 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Νέος πάροχος για πελάτες της Green στα νησιά

Μέχρι και τις 31 Μαρτίου οι καταναλωτές-πελάτες της εταιρείας Green στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κω-Κάλυμνο, Λέσβο και Σάμο θα πρέπει να επιλέξουν τον νέο πάροχο για την ηλεκτροδότησή τους, αφού η εταιρεία σταμάτησε τη δραστηριότητά της στη νησιωτική χώρα. Την ηλεκτροδότησή τους έως και τις 31 Μαρτίου έχει αναλάβει η ΔΕΗ με απόφαση της ΡΑΕ και με τον ρόλο του «τελευταίου καταφυγίου» που προβλέπει ο κώδικας για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από πλευράς των καταναλωτών.

Στόχος η ψηφιακή αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

Ο Αλέξανδρος Πατεράκης, με μακρά θητεία σε πολυεθνικές εταιρείες και έργα ψηφιακής αναδιάρθρωσης, αναλαμβάνει το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Ο κ. Πατεράκης αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, ενώ θα κατέχει και τη θέση του εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. Με μακρά θητεία σε θέσεις ευθύνης ως ανώτερος σύμβουλος πληροφορικής και ψηφιακής στρατηγικής, ο κ. Πατεράκης προσχωρεί στη ΔΕΗ μετά πενταετή θητεία στο γνωμοδοτικό συμβούλιο της Lumia Capital, ενώ, παράλληλα, από το 2018 κατείχε τη θέση του chief information officer στην AXIATA Celcom, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών στη Μαλαισία. Είναι πτυχιούχος μηχανικός υπολογιστών και μαθηματικών από το University of La Verne.

Τι είπαν οι τραπεζίτες με τους θεσμούς

Το θέμα των τιτλοποιήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής» κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν χθες οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Οι κ. Καραβίας, Μεγάλου, Μυλωνάς και Ψάλτης επέμειναν στη σημασία που έχει για την επιτυχία των τιτλοποιήσεων η μηδενική στάθμιση κινδύνου για το τμήμα των δανείων που θα εγγυηθεί το Δημόσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση ο «Ηρακλής», στον οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες με τιτλοποιήσεις ύψους 33 δισ. ευρώ, καθίσταται ασύμφορος. Τη συζήτηση απασχόλησαν η επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη μείωση των κόκκινων δανείων και οι προοπτικές κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος. Τέθηκε επίσης το θέμα των δανείων που έχουν δοθεί με εγγυήσεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν καταπέσει, χωρίς το Δημόσιο να καταβάλει στις τράπεζες τα οφειλόμενα, που ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, καθώς και τα θέματα των πλειστηριασμών ακινήτων  και του νέου πτωχευτικού νόμου που θα πρέπει να ετοιμαστεί έως τα τέλη Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή