Αναζητούνται επειγόντως 120.000 στύλοι για το δίκτυο ενέργειας

Αναζητούνται επειγόντως 120.000 στύλοι για το δίκτυο ενέργειας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε επείγουσες διαδικασίες προχωράει η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ στην προμήθεια στύλων για το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαπιστώνεται έλλειμμα αποθέματος 120.000 στύλων για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών φέτος.

Το πρόβλημα που ανέδειξε με δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικά μέσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής ένδειας της θυγατρικής της ΔΕΗ, που περιόρισε τις επενδύσεις στο δίκτυο τα τελευταία χρόνια στα 130 εκατ. ευρώ έναντι αναγκαίων επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και της κακοδιαχείρισης στο θέμα των προμηθειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ. Την ανεπάρκεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε στύλους αλλά και σε καλώδια και μετρητές που έχουν ως αποτέλεσμα οι παροχές σύνδεσης να καθυστερούν ακόμη και έξι μήνες, είχε αναδείξει η «Κ» σε εκτενές ρεπορτάζ στις 12.6.2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του ρεπορτάζ, σε ολόκληρη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτα τοποθετημένες σάπιες κολόνες, καθώς αφενός τα τελευταία χρόνια άλλαξαν οι προδιαγραφές των διαγωνισμών για τις προμήθειες και αφετέρου υπάρχει σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού για τον έλεγχό τους. Το 70% των στύλων που προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ για το περίφημο υβριδικό πάρκο της Ικαρίας, το οποίο έπειτα από μια δεκαετία καθυστερήσεων εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τη ΔΕΗ, αντικαταστάθηκε γιατί ήταν σάπιοι.

Αυτό δε που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε την ανάθεση στην εταιρεία που προμήθευσε τους σάπιους στύλους, ενώ υπήρχαν ήδη καταγγελίες εις βάρος της για αντίστοιχη προμήθεια στην Κύπρο. Για το θέμα έχει γίνει έρευνα στον ΔΕΔΔΗΕ, το πόρισμα της οποίας παραδόθηκε στην εισαγγελία έπειτα από παρέμβαση συνδικαλιστών της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ. Η πρώην διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει παραδεχθεί το πρόβλημα με τους σάπιους στύλους καθώς και αυτό με τα αποθέματα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος και τις βλάβες στο δίκτυο στην πρόσφατη κακοκαιρία (101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους), επισήμανε την ανάγκη για «επείγουσες αποφάσεις με ταχύτητα και φυσικά με διαφάνεια, από το Δ.Σ. του διαχειριστή». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επεξεργάζεται σχέδιο για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα και αναφέρθηκε στον νέο νόμο που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ για πιο γρήγορη λήψη αποφάσεων στο θέμα των προμηθειών.

Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του δικτύου διανομής, καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλαιών (φθαρμένων) όπως και για την αποκατάσταση των δικτύων ύστερα από φυσικές καταστροφές. Τα έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες) σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς το ίδιο διάστημα έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα 120.000 στύλων, το οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στον νόμο 4643/2019, οι οποίες αφορούν τη ΔΕΗ και επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα, τονίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνουν μάλιστα ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή