Σχέδιο ανανέωσης στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ

Σχέδιο ανανέωσης στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασίες για την ανανέωση της μεσαίας βαθμίδας στελεχικού δυναμικού άρχισε να δρομολογεί η ΔΕΗ με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της. Το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του προχώρησε στην αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 έτη και συγκεκριμένα από τα 65 στα 62 όλων των διοικητικών στελεχών α' και β' επιπέδου σε σταθμούς παραγωγής, ορυχεία, εμπορία και υποστηρικτικές λειτουργίες. Mε βάση την απόφαση, στελέχη που έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη ηλικίας θα πρέπει να αποχωρήσουν από την επιχείρηση.

Οσοι μάλιστα συμπληρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τα νέα ηλικιακά όρια και δεν αποχωρήσουν θα χάσουν το μπόνους των 5.000 ευρώ που έχει καθιερώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με προηγούμενη απόφασή του επί διοίκησης Μανόλη Παναγιωτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά φέτος 16 διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Για την αναπλήρωση των στελεχών της η ΔΕΗ θα κάνει χρήση των διατάξεων του νέου νόμου για την εξυγίανσή της που προβλέπουν κάλυψη σε ποσοστό 20% από την αγορά με διαγωνιστικές διαδικασίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια αντίστοιχη απόφαση με αυτή που εγκρίθηκε προχθές από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είχε επιχειρήσει να πάρει και η διοίκηση Παναγιωτάκη, η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω αντίδρασης της ΓΕΝΟΠ. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται το επόμενο διάστημα να αρχίσει να δρομολογεί και τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για τη μείωση του προσωπικού σταδιακά και μέχρι το 2024 στις 11.500 από 15.300 σήμερα. Στο τέλος του 2019 αποχώρησαν από την εταιρεία λόγω συνταξιοδότησης 1.600 εργαζόμενοι. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αποχωρήσουν 4.500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 60% με συνταξιοδότηση και το υπόλοιπο 40% μέσω μετακινήσεων εντός του ομίλου ή μετατάξεων στο Δημόσιο και μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμοστεί κατά το μοντέλο που εφάρμοσε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014.

Το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου τον Ιούλιο του 2020, ενώ το πρόγραμμα της σταδιακής απόσυρσης του υφιστάμενου λιγνιτικού δυναμικού (μονάδες και ορυχεία) με ορίζοντα το 2023, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ακολουθήσουν κατά βάση και τα υπόλοιπα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή