Το ευρώ αλλάζει την επενδυτική νοοτροπία

Το ευρώ αλλάζει την επενδυτική νοοτροπία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιτόκια θα πέσουν πάλι. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ορίζει το βασικό επιτόκιο του ευρώ, θα κάνει τουλάχιστον δύο ή και τρεις ακόμη μειώσεις από σήμερα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Οσο ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται υπό το βάρος της αμερικανικής ύφεσης και της διεθνούς υποχώρησης, τόσο το άγχος της πραγματικής οικονομίας θα βαραίνει στους ώμους των κεντρικών τραπεζιτών της Φρανκφούρτης.

Το είχαμε σημειώσει από πολύ καιρό ότι η εξαφάνιση των αποδόσεων στο κλασικό ταμιευτήριο θα υποχρεώσει όλους τους αποταμιευτές να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Πόσω μάλλον που η φορολόγηση των τόκων από καταθέσεις κατά 15%, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης έστερξε να φορολογήσει και τις αποδόσεις των ρέπος, έστω και με το μισό ποσοστό, δηλαδή το 7%, όπως θα διαβάσετε στην ίδια σελίδα.

Η πραγματική πρόθεση του κ. Χριστοδουλάκη είναι διπλή. Θέλει, κατά πρώτον, να ξοδεύσουμε περισσότερα και να επενδύσουμε λιγότερα. H κατανάλωση είναι εκείνη που θα κρατήσει την οικονομία σε ρυθμό ικανοποιητικό. Αυτή είναι που του αποδίδει και έσοδα στον προϋπολογισμό. Αν πάλι βρεθούν και κάποιοι να εμπιστευθούν τις μετοχές, ακόμη καλύτερα. Και από εκεί έχει να λαμβάνει φόρους. Κυρίως όμως μια έστω και περιορισμένη αναγέννηση του Χρηματιστηρίου, θα στηρίξει τα χρηματοοικονομικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, γεγονός που θα ευνοήσει την κερδοφορία τους και, τελικώς, θα συγκρατήσει τη μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο δεύτερος στόχος του νέου υπουργού είναι η στήριξη των επενδύσεων. Με το χρήμα να γίνεται συνεχώς φθηνότερο, ο δανεισμός των επιχειρήσεων δεν είναι δύσκολος. Οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να ευνοήσουν την αύξηση των δανειακών θέσεων, ιδιαίτερα σε όσες επιχειρήσεις είχαν μειώσει το δανεισμό τους, βοηθούμενες από το φθηνό χρηματιστηριακό χρήμα της περιόδου 1998-2000.

Υπάρχει, τέλος, ένας τρίτος παράγοντας, που θα μας υποχρεώσει, όλους, να αναθεωρήσουμε και, κυρίως, να εκλεπτύνουμε την επενδυτική μας τακτική. H έλευση του φυσικού ευρώ. Μπορεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να είναι ήδη από τις αρχές του έτους το νέο επίσημο νόμισμά μας.

Μόνον όταν η δραχμή θα έχει εξαφανιστεί, κάτι που θα συμβεί οριστικά από την 1η Μαρτίου 2002, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις αλλαγές που θα φέρει το νέο και μοναδικό επίσημο νόμισμα.

Το θέμα δεν είναι βεβαίως ότι θα χαθεί κάτι από την αποταμίευση και την περιουσία μας. Μια απλή διαίρεση θα κάνουμε, με τον κοινό παρονομαστή των 340,75 δραχμών ανά ευρώ, σε όλες τις τιμές (προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων), τις καταθέσεις και τα δάνεια. Το θέμα είναι πόσο θα αλλάξουν όλα όταν θα βάλουμε στο πορτοφόλι μας ένα δυνατό και σκληρό νόμισμα. Αλλάζει, χωρίς να κατανοούμε το «γιατί», ο τρόπος που μετρούμε την «αξία» όσων θέλουμε να αποκτήσουμε. Φαντασθείτε πως ένα εκατομμύριο δραχμές δεν είναι παρά κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ. Προσθέστε ότι η απόδοση του ίδιου αυτού ποσού, μετά φόρους, εφόσον το αφήσετε στο ταμιευτήριο δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από… 3 ευρώ!

Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, στις16:00, στα γραφεία της έδρας της, στο 1ο χλμ. της Νέας Αρτάκης – Ψαχνών, στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, την ανάθεση εκτελεστικών και μη αρμοδιοτήτων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και την έγκριση αλλαγής χρήσης, αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή