Περιορισμένη πτώση και μείωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη πτώση και μείωση του τζίρου στο Χρηματιστήριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να σταμάτησε το ανοδικό σερί των προηγούμενων επτά συνεδριάσεων, κάτι το οποίο ήταν «λογικό και επόμενο», σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δεδομένης και της εικόνας των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η διόρθωση ήταν πολύ περιορισμένη και το σημαντικό είναι πως το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε την επαφή του με τα υψηλά πενταετίας. Παράλληλα, ο τζίρος κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και έτσι η χθεσινή επενδυτική δραστηριότητα δεν μπορεί να μεταφραστεί σε κινήσεις έντονων ρευστοποιήσεων, τη στιγμή μάλιστα που στα χαμηλά ημέρας η αγορά έδειξε πως είχε τις άμυνες για αντίδραση, ενώ επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές κινήθηκαν με κέρδη και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε θετικό έδαφος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι «ελεγχόμενες πιέσεις λόγω συγκυρίας» δεν απειλούν το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 939,17 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως τις 936,19 μονάδες με απώλειες 0,71% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,21% στις 2.349,36 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,72% στις 1.264,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 881,10 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 1,50%, την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,16%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,95% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,91%.

Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες τήρησαν στάση αναμονής ενόψει και της σημερινής αξιολόγησης της Fitch. Οι επενδυτικοί οίκοι, αν και γενικότερα αναμένουν πως το 2020 θα χαρακτηριστεί από αρκετές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας, εκτιμούν πως σήμερα ο οίκος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές και όχι σε αναβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας. Η περίπτωση, πάντως, η Fitch να ανακοινώσει σήμερα αναβάθμιση του rating θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό νέο για την αγορά, καθώς πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται δύο σκαλοπάτια μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα».  «Η έξαρση του νέου ιού στην Ασία δημιουργεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές και αυτό, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τους εκτιμώμενους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια, λόγω κλιματικών και γεωπολιτικών αλλαγών αλλά και οικονομικών κινδύνων, βοηθά το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών να παρουσιάζουν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, μετά τα πρόσφατα υψηλά», σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Ετσι, η χθεσινή πτωτική εικόνα στο Χ.Α. με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών «θεωρείται απολύτως φυσιολογική, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, αλλά και τις διεθνείς ανησυχίες, που όσο προχωρούμε προς το τέλος τριμήνου πιθανόν να σχηματίσουν “σμήνος”», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή