Αντλησε 70 εκατ. ο όμιλος Ελλάκτωρ με «πράσινο» ομόλογο

Αντλησε 70 εκατ. ο όμιλος Ελλάκτωρ με «πράσινο» ομόλογο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία στέφθηκε μία ακόμα έκδοση ομολόγου από τον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς, χθες, μέσω  διαδικασίας-«εξπρές» ολοκληρώθηκε η άντληση κεφαλαίων 70 εκατ. ευρώ (με ονομαστικό επιτόκιο 6,375%), αντί των αρχικώς ζητούμενων 50 εκατ. ευρώ, αφού, όπως γνωστοποίησε η εισηγμένη, η προσφορά ήταν υπερτετραπλάσια, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η απόδοση μέχρι τη λήξη του ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί σε 5,65%, δηλαδή μία μείωση της απόδοσης του ομολόγου της τάξεως του 11,4% σε σύγκριση με αυτή του Δεκεμβρίου του 2019, που είχε ανέλθει σε 6,375%.

Πρόκειται για ένα «πράσινο» ομόλογο, μέσω του οποίου κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την επένδυση που θα απαιτηθεί για την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων. Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση 20 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με την αρχική πρόθεση της εισηγμένης, είναι πιθανό τα παραπάνω ποσά να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Η επιλογή της άμεσης επιστροφής στις αγορές, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση 600 εκατ. ευρώ, επίσης μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, κρίθηκε «αυτονόητη», τόσο λόγω των ευνοϊκών διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών όσο κι εξαιτίας του ότι η εταιρεία διατηρούσε το δικαίωμα να επαναλάβει τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβει όλη την προετοιμασία που απαιτήθηκε για το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ. Αξιοποιήθηκε δηλαδή το σχετικό χρονικό «παράθυρο», ώστε να αποφευχθεί άλλη μια πολύμηνη προετοιμασία έκδοσης ομολογιών στο μέλλον.

Αλλωστε, πλέον η εισηγμένη εστιάζει στην άντληση νέας χρηματοδότησης του επενδυτικού της πλάνου, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, με έμφαση στην αιολική ενέργεια και στη μαρίνα του Αλίμου, για την οποία το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των αιολικών πάρκων, η Ελλάκτωρ θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις 127 εκατ. ευρώ τη διετία 2019-2020, για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 283 MW (196 MW το 2019 και 87 MW το 2020). Μαζί με τα υφιστάμενα, ο όμιλος θα έχει θέσει σε λειτουργία 491 MW έως το τέλος του 2020, εξασφαλίζοντας 56 εκατ. ευρώ λειτουργικών ροών ετησίως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή