Υπεραξίες από… αιώνιες αξίες

Υπεραξίες από… αιώνιες αξίες

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις ασφαλέστερες εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές, η οποία προσφέρει και τη δυνατότητα αντασφάλισης, είναι η επιλεκτική αγορά έργων τέχνης. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή αγορά στην οποία διακινούνται, οργανωμένα και χωρίς να προσθέτουμε το ανεπίσημο κομμάτι της, τεράστια κεφάλαια.

Οι επενδύσεις στον τομέα της Τέχνης έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και απαιτούν μελετημένες κινήσεις και στρατηγική. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η απόκτηση συγκεκριμένων έργων που θα δημιουργήσουν μια ενιαία συλλογή, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις διακυμάνσεις, που χαρακτηρίζουν την αγορά αποτίμησης των έργων. Παράγοντες που προσδιορίζουν την αξία ενός έργου αφορούν, κατά πρώτον, τη γνησιότητα του έργου ή την ποιότητα του αντίγραφου (τα αντίγραφα συχνά είναι ιδιαιτέρως ακριβά). Μετρά επίσης, αν ο καλλιτέχνης βρίσκεται εν ζωή, αν δηλαδή έχει συνέχεια ή όχι η παραγωγική του δράση, σε ποιο καλλιτεχνικό «ρεύμα» ανήκει, η καινοτομία των δημιουργιών του, αλλά και σε ποια ιστορική περίοδο της τέχνης εντάσσεται το έργο του.

Το κόστος πώλησης, διαμορφώνεται και από την ωριμότητά του δημιουργού -συνήθως είναι ακριβότερα τα ώριμα έργα του και σπανιότερα τα πρώιμα- η προβολή τους σε μουσεία ή εκθέσεις, αλλά και ποια είναι η μόδα που επικρατεί σε κάθε χρονική περίοδο. H οικονομική αποτίμηση του κάθε έργου είναι κυρίως υποκειμενική, καθώς πέραν της αρτιότητάς του επηρεάζεται και από άλλους προσωπικούς παράγοντες, όπως η επιθυμία του συλλέκτη να αποκτήσει το δημοπρατούμενο έργο.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ενδεικτικές αποδόσεις υπάρχουν μόνο για τα έργα τέχνης που ανήκουν σε περιόδους αναγνωρισμένου κύρους και συλλεκτικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, ο ευρωπαϊκός ιμπρεσιονισμός έχει διαχρονικό και διεθνές ενδιαφέρον, καθώς και τα σπάνιότερα και τελειότερα έργα, ενώ σε ό,τι αφορά τη μοντέρνα τέχνη, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η μελλοντική πορεία της αξίας των έργων. Οσον αφορά τα μοντέρνα έργα, ακόμη και αν σταματήσουν να αποτελούν ή δεν εξελιχθούν ποτέ σε μεγάλης αξίας επένδυση, παραμένει ο παράγοντας του προσωπικού ενδιαφέροντος του συλλέκτη για τις συγκεκριμένες δημιουργίες. «H ελληνική αγορά διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογους συλλέκτες – επενδυτές, διεθνούς επιπέδου και αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό συλλεκτών συγκριτικά με άλλες χώρες, σε σχέση με το ΑΕΠ και την πληθυσμιακή κατάσταση», αναφέρει στην «K» ο κ. Βαγγέλης Ντουνιάς, αντιπρόεδρος και Business Manager της Citigroup Private Βank.

Ωστόσο, η ελληνική ζωγραφική παραμένει μέχρι στιγμής μια εγχώρια αγορά, όπως πολλές αξιόλογες αγορές στον κόσμο, αν και έχει παρατηρηθεί ότι το ενδιαφέρον γι’ αυτήν αυξάνεται και παράλληλα προωθείται η διεθνής αναγνώρισή της, μέσω των πρωτοβουλιών διεθνών οίκων δημοπρασιών που οργανώνουν ενότητες με ελληνικά έργα. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόσφατη δημοπρασία της Sotheby’s «The Greek Sale» με έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων, απέδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδα τιμών όσο και σε συμμετοχή, με ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες συλλέκτες όσο και από ξένους. Ετσι, αγοράστηκαν οι 79 από τους 93 πίνακες με συνολικό κόστος 32.449,625, ή 4 δισ δρχ περίπου. Εχει παρατηρηθεί ότι η αγορά έργων τέχνης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά μετοχών. Συνήθως, όταν υπάρχει ανασφάλεια στην αγορά μετοχών, πολλοί επενδυτές στρέφονται προς την επένδυση σε υλικά αγαθά και σε διαχρονικές αξίες.

Περίοδος αστάθειας

Ετσι, πριν από τα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου, οι τιμές στη διεθνή αγορά τέχνης βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν. Προς το παρόν και λόγω των συνεχιζόμενων εξελίξεων, δεν μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξη των τιμών κατά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ενδείξεις των τάσεων θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση των πρώτων σημαντικών δημοπρασιών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αναφέρουν κύκλοι εκτιμητών τέχνης.

Εκτός, όμως, από τη μελλοντική υπεραξία που υπόσχεται στον κάτοχό του ένα έργο τέχνης, προσφέρει και το πλεονέκτημα της ασφάλισης που μπορεί να αποζημιώσει τον κάτοχό τους σε ποσό τουλάχιστον ίσο με το κόστος αγοράς. Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρουν μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και εξειδικευμένοι οίκοι, όπως η Lloyd’s του Λονδίνου, αλλά και τμήματα private banking των τραπεζών.

Προϋπόθεση ασφάλισης, είναι η νόμιμη απόκτησή τους, δηλαδή μέσω δημοπρασιών. Αλλωστε, την αντιμετώπιση της τέχνης ως επένδυση τη γνώρισε το ελληνικό κοινό, κυρίως μέσω των μεγάλων οίκων δημοπρασιών, όπως των Sothby’s και Christie’s. Τέτοιοι οίκοι, μέσω των δημοπρασιών φέρνουν έργα στο ανοιχτό εμπόριο και όχι στο «παρεμπόριο», ενώ παράλληλα προσφέρουν τη διασφάλιση της ποιότητας του έργου, τη διαπίστευση της ταυτότητάς του και άρα της αξίας του. Εξάλλου, τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία που διευκολύνουν την εκτίμηση του μεγέθους της αγοράς τέχνης, αντλώνται μέσα από τις συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες έργων κατά τις δημοπρασίες.

Ρrivate Banking για συλλέκτες

«Ο συλλέκτης-επενδυτής ξεκινάει σωστά όταν επιλέγει την εποχή της τέχνης που τον ελκύει περισσότερο, γεγονός που θα τον διευκολύνει να γίνει βαθύτερος γνώστης και να εξελίξει το ενδιαφέρον του σε πάθος», αναφέρει ο κ. Ντουνιάς, αντιπρόεδρος και Business Manager της Citigroup Private Βank.

Στην προσπάθειά του αυτή και αν το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο είναι άνω των 400 εκατ. δρχ. περίπου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στα τμήματα του private banking των τραπεζών. Από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα της τέχνης έχει αναπτύξει η Citibank. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται χωρίζονται σε τρεις τομείς εξυπηρέτησης. Στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς εξειδικευμένα στελέχη συμβουλεύουν τους πελάτες για τη δημιουργία μιας συλλογής έργων τέχνης ή για τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας συλλογής τους. Παρέχονται αναλύσεις σχετικά με τα επίπεδα τιμών, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της αγοράς τέχνης, ενώ εκπροσωπούν τους συλλέκτες-επενδυτές σε αγοραπωλησίες, δημοπρασίες και προσωπικές διαδικασίες διαπραγματεύσεων, αλλά και στη συντήρησή τους.

Προσφέρονται επίσης και υπηρεσίες χρηματοδότησης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους συλλέκτες να στηριχθούν στη συλλογή τους για την άντληση ρευστότητας. Τέλος, παρέχονται υπηρεσίες κληροδοτημάτων και κληρονομιών, που αφορούν τη μελλοντική διαχείριση της περιουσίας που αντιπροσωπεύουν οι συλλογές. Ακόμη, μια άλλη μορφή επένδυσης στην τέχνη είναι και αυτή της χορηγίας τέτοιων εκθέσεων, θεσμός που εκτός του πολιτιστικού του χαρακτήρα, προσφέρει στον χορηγό σημαντικά οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει αλλά και από τη διαφήμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή