Μέχρι τις 6 Μαρτίου η υποβολή ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μέχρι τις 6 Μαρτίου η υποβολή ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα δημιουργηθεί μετά τη μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών και την απόσχιση του κλάδου διεθνών έργων της ΔΕΠΑ, προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ τα οποία κατέχουν το 35% της ενιαίας ΔΕΠΑ έχουν προχωρήσει στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποκτώντας έτσι το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Οπως είναι ήδη γνωστό, τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας με στόχο να διασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιώξουν την έξοδό τους από τη ΔΕΠΑ και θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία στην αγορά φυσικού αερίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε δύο φάσεις (προεπιλογής και δεσμευτικών προσφορών). Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της διαδικασίας έχουν αναλάβει η UBS και η Τράπεζα Πειραιώς και νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής. «Σημαντικό βήμα για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου» χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, περίπου ενάμιση μήνα μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Μετά τη ΔΕΠΑ, στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι θα διατεθεί το 49% με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, ώστε να προσελκύσει όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές, ενώ τόνισε ότι «αυτό θα είναι μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και για τον ΔΕΔΔΗΕ που δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα». Στην ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων για την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος απέδωσε ο υπουργός και την απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι «προωθείται τις αμέσως επόμενες ημέρες λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή