Ξένοι στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Ξένοι στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους επενδυτές για ομόλογα ελληνικών εταιρειών έχει καταγράψει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που αυτήν την εβδομάδα απέστειλε κλιμάκιο στελεχών του στην Αθήνα για επαφές με εγχώριες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να ανιχνευθούν οι επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν πιστοληπτική βαθμολογία ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη διεθνή αγορά εταιρικών ομολόγων.

Προς το παρόν, οι ελληνικές εταιρείες που βαθμολογούνται από τη Moody’s μόλις ξεπερνούν τα δάχτυλα των δύο χεριών: OTE, ΔΕΗ, Coca Cola Τρία Εψιλον, ορισμένες ναυτιλιακές και έξι τράπεζες. «Μέσα στους επόμενους έξι, δώδεκα ή δεκαοκτώ μήνες περιμένουμε να κλείσουν συμφωνίες για άλλες δέκα βαθμολογήσεις», είπαν στην «Κ» ο υπεύθυνος ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ευρώπη της Moody’s Μάικλ Κόργουιν και ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων Στιούαρτ Λότον. Ενας άλλος τομέας όπου υπάρχει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της Moody’s, ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά είναι η βαθμολόγηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων συγκεκριμένων έργων (project finance), όπως για παράδειγμα μιας εθνικής οδού με διόδια ή ενός ολυμπιακού έργου.

Διευκόλυνση θεσμικών

Η Moody’s δίνει δύο ειδών βαθμολογίες στις επιχειρήσεις. H πρώτη κατηγορία αφορά γενικά την πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης, ενώ η δεύτερη συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ. ένα συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο, ένα τραπεζικό δάνειο). Οι βαθμολογίες διευκολύνουν τόσο τους θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούνται σε εταιρικά ομόλογα όσο και τις τράπεζες που χορηγούν δάνεια να έχουν ανεξάρτητα και αξιόπιστα στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Οι βαθμολογίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτές που κατατάσσονται στις χαμηλού κινδύνου και χαμηλών αποδόσεων (Investment Grade) και στις υψηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων (Speculative Grade ή High Yield Grade). Μέχρι σχετικά πρόσφατα οι περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την πρώτη κατηγορία και μάλιστα μόνο για τα σχετικά υψηλότερα κλιμάκιά της. Ωστόσο τώρα το ενδιαφέρον επεκτείνεται μέχρι και τα καλύτερα κλιμάκια της δεύτερης κατηγορίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Τα στελέχη της Moody’s εξήγησαν ότι η εταιρεία έχει αποκλειστικό προϊόν τη βαθμολόγηση, και άρα δεν έχει σύγκρουση συμφερόντων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις επενδυτικές τράπεζες που μπορεί να εκδίδουν μια έκθεση για τη μετοχή μιας εταιρείας στην οποία ταυτόχρονα παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ακόμη, υπερηφανεύονται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών πελάτη τους από την εταιρεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή