Αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε εις βάρος της ΕΤΑΔ

Αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε εις βάρος της ΕΤΑΔ

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στα τραπεζικά επιτελεία, μετά τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση διαιτητικών αποφάσεων που επιδικάζουν στην «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, αποζημιώσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν αθροιστικά τα 620 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι. Αυτά την ώρα που οι τράπεζες επιδιώκουν να εισπράξουν, μετά τη σχετική καταγγελία δανειακών συμβάσεων τον Μάρτιο του 2019, ποσά της τάξεως των 360 εκατομμυρίων για μη εξυπηρετούμενες χρηματοδοτήσεις τους προς τον ξενοδοχειακό όμιλο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να το έχουν επιτύχει, παρά τις τουλάχιστον δύο προσπάθειες εκπλειστηριασμού ξενοδοχείων ή μετοχών εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη.

Τώρα «η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές και άλλες εναλλακτικές με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα», σημειώνουν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικά, χωρίς όμως να τις προσδιορίζουν. Την ίδια ώρα, η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ, που κληρονόμησε ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά εκδηλώθηκε προ σχεδόν δύο δεκαετιών και διογκώθηκε τόσο που να απειλεί σήμερα το ταμείο της, σχεδιάζει να προσφύγει κατά των διαιτητικών αποφάσεων. Ομως, «η μόνη προσφυγή που μπορεί να κάνει», εκτιμούν ανεξάρτητες νομικές πηγές, «είναι επί της διαδικασίας των διαιτησιών, κάτι που δεν επιφέρει συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Προσθέτουν δε οι ίδιες πηγές ότι «οι εν λόγω επτά διαιτητικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τριμελείς διαιτησίες αυξημένου δικαστικού κύρους».

Παράλληλα, βέβαια, διατυπώνεται στην αγορά πλήθος ερωτημάτων για το πώς μια ιδιωτική επιχείρηση πέτυχε να απαιτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό από το ελληνικό Δημόσιο. Ορισμένες πλευρές θεωρούν ως έσχατο καταφύγιο για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή των ακινήτων και των μετρητών της ΕΤΑΔ, τη νομοθέτηση ακατάσχετου, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως αν αυτό επιδέχεται προσβολή στο ΣτΕ ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ακατάσχετο προβάλλουν αυτές οι πλευρές διότι η «Αττικός Ηλιος», η εταιρεία συμφερόντων Μαντωνανάκη που έχει το έννομο συμφέρον για την παραχώρηση της έκτασης του Grand Resort στο Λαγονήσι, δύναται πλέον να προχωρήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Πέμπτη, όταν και είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της είσπραξης της αποζημίωσης που επιδίκασε η μία από τις επτά διαιτησίες, ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ παραιτήθηκε από το δικόγραφο κρίνοντας, όπως διαρρέεται, πως δεν ήταν δυνατόν στη δεδομένη συγκυρία να κερδηθεί. Η ΕΤΑΔ έχει το δικαίωμα –και θα το ασκήσει, όπως πληροφορείται η «Κ»– να επαναφέρει το δικόγραφο, αλλά έως τότε είναι εκτεθειμένη σε πιθανή εκτέλεση. Το ποσό που έχει επιδικαστεί για αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως των 70 εκατομμυρίων. Αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν άλλες έξι αποφάσεις διαιτησίας (οι δύο τελευταίες εκδόθηκαν στις 17 Ιανουαρίου) που του επιδικάζουν 70 εκατ. και 300 εκατ. και 50 εκατ. και 100 εκατ. και 20 εκατ. και 16 εκατομμύρια. Αθροιστικά, περί τα 626 εκατ. ευρώ. Ποσά που έχουν τύχει αμφισβήτησης από τους ενδιαφερομένους ως προς το ύψος τους (όπως για το κατά πόσον είναι ρεαλιστική η παραδοχή που φέρεται να έχει γίνει πως τα ετήσια διαφυγόντα κέρδη EBITDA είναι της τάξεως των 26 εκατ.), αλλά τα οποία, πάντως, οι διαιτησίες επιδίκασαν, σε μία περίπτωση μάλιστα και ομόφωνα. Η πλευρά του ξενοδόχου έχει δείξει πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πράξεις επιβολής αναγκαστικών εκτελέσεων. Αυτό έκανε στις 10 Ιουνίου πέρυσι, με κατάσχεση εις χείρας τρίτων ποσού 43,9 εκατ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΤΑΔ. Η ΕΤΑΔ κατάφερε τότε την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ανεστάλη προσωρινά η εκτέλεση, αλλά στην αγορά εκτιμάται πως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνεχώς. Η ΕΤΑΔ φέρεται από πηγές της οδού Κολοκοτρώνη να διαθέτει ταμείο που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και, φυσικά, ακίνητα, μεταξύ άλλων και το Λαγονήσι, που μπορεί η «Αττικός Ηλιος» να αξιώσει να κατασχέσει.

«Είναι δυνατόν να περιμένει να εισπράξει αυτά τα χρήματα από το Δημόσιο;» διερωτώνται όσοι έχουν μάθει τον τελικό «λογαριασμό». «Και αν ναι, πώς αυτό θα λύσει το πρόβλημα με τις πολύ μεγάλες τραπεζικές υποχρεώσεις της “Αττικός Ηλιος”, όταν οι πιστωτές έχουν καταγγείλει τα δάνεια;» Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές έχουν «θωρακίσει» ήδη την «Αττικός Ηλιος» από δύο προσπάθειες των τραπεζών να εισπράξουν τις οφειλές τους. Και αυτό διότι οι νομικοί εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής εταιρείας εμφάνισαν στα δύο δικαστήρια που έγιναν μετά την καταγγελία των δανείων (εκπλειστηριασμός ξενοδοχείου και μετοχών) σύμβαση ενεχυρίασης απαιτήσεων μεταξύ της «Αττικός Ηλιος» και της τράπεζας εκπροσώπου των ομολογιούχων (ποσού 300 εκατ.), με την οποία οι πιστωτές έχουν δεχθεί ως εξασφάλιση για τις απαιτήσεις τους το 80% των αποζημιώσεων που θα προέκυπταν από την ΕΤΑΔ. Και όπως αποκαλύπτεται τώρα, αυτές έφτασαν τα 626 εκατομμύρια.

Το ιστορικό

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς φθάσαμε στη δικαστική διαμάχη; Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λαγονησίου ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Ηλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια, μία φορά το 2003 και άλλη μία το 2009. Με αυτές συμφωνήθηκε με το Δημόσιο να δοθεί και η παρακείμενη έκταση προκειμένου να μπορέσει η παραχωρησιούχος να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας που  θα καθιστούσαν την επένδυση και μαζί και το δανεισμό βιώσιμα. Ομως, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή. Ετσι επειδή αυτή η έκταση δεν παραδόθηκε (μεταξύ άλλων διεκδικείται από τον Δήμο Καλυβίων) και καθώς στη σύμβαση του 2009 αναφερόταν επακριβώς πως θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ηλιος» σε μια τέτοια περίπτωση, η «Αττικός Ηλιος» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Επειτα από μία δεκαετία δικών, εφέσεων, παραπομπών στον Αρειο Πάγο και διαιτησιών έφτασε σήμερα ο βασικός της μέτοχος Παντελής Μαντωνανάκης να κραδαίνει επιδικασμένες απαιτήσεις ύψους 625 εκατ. κατά του Δημοσίου. Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, που όπως φαίνεται θα περιλάβει και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή