Ελάχιστος ο συμψηφισμός clawback με δαπάνες έρευνας, λένε οι εταιρείες

Ελάχιστος ο συμψηφισμός clawback με δαπάνες έρευνας, λένε οι εταιρείες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) και δαπάνες επενδυτικών σχεδίων, με στόχο να δώσει επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις. Ωστόσο, επιμένουν ότι αυτό το μέτρο δεν επαρκεί για να τις ελαφρύνει από το οικονομικό βάρος του clawback, καθώς η ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα προβλέπει ότι, για το 2019, το συνολικό ποσό των δαπανών που θα συμψηφιστεί εντός του 2020 με το clawback ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, όταν το clawback για το 2019 (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη) διαμορφώθηκε στο 1,3 δισ. ευρώ. «Το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το clawback του ΕΟΠΥΥ το 2019 ξεπέρασε τα 800 εκατ. από 572 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ το αντίστοιχο που αφορά τα νοσοκομεία έφθασε περίπου τα 500 εκατ. από 413 εκατ. ευρώ το 2018», επισημαίνει στέλεχος του κλάδου. Αλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει στο 8th Clinical Research Conference που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό μέτρο-αναπτυξιακό κίνητρο, αλλά για ελάφρυνση, «μια μικρή επιστροφή της ζημίας για τις εταιρείες».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές, έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων να αυξηθεί το όριο του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και να υπάρξει ένα όριο στο clawback που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος. Παράλληλα, ζητούν να δημιουργηθεί ένα κονδύλι πρόνοιας για την κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς και άλλο ένα ξεχωριστό κονδύλι πρόληψης για τα εμβόλια, ώστε να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Προς το παρόν όμως, αυτές οι προτάσεις δεν φαίνεται να μπορούν να εφαρμοστούν –τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση– αφού, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ισόποσα στις δύο κατηγορίες δαπανών, δηλαδή 50% για δαπάνες έργων έρευνας και ανάπτυξης και 50% για δαπάνες που αφορούν επενδυτικά σχέδια. Σημειώνεται ότι η παραπάνω κατανομή πραγματοποιήθηκε και κατόπιν αιτήματος των πολυεθνικών εταιρειών, κάποιες από τις οποίες διενεργούν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες που ανήκουν στην κατηγορία των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Ας σημειωθεί όμως ότι το πραγματικό ύψος της δαπάνης για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μικρό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αυτό περιορίζεται περίπου στα 42 εκατ. ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά δαπανώνται περίπου 34 δισ. ευρώ σε Ε&Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή