Τράπεζα γίνεται η Viva Wallet με την εξαγορά της Praxia Bank

Τράπεζα γίνεται η Viva Wallet με την εξαγορά της Praxia Bank

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Praxia Bank κατέληξε η Viva Wallet, έπειτα από διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν το ναυάγιο με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Το ενδιαφέρον της Viva Wallet για την Praxia Bank εκδηλώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπομπ Ντάιμοντ, που μέσω του Atlas Capital ελέγχει το 100% της Praxia, προτίθεται να αποεπενδύσει από την τράπεζα πουλώντας τη συμμετοχή του. Tο ενδιαφέρον της Viva Wallet είχε εξαρχής συνδεθεί με την πρόθεσή της να αποκτήσει άδεια τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα, κάνοντας σαφές επίσης ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που είχε αναπτύξει η Praxia Bank δεν ήταν στη στόχευση της Viva. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που προτίθεται να επενδύσει η Viva στην Praxia και υπολογίζονται στα 15 εκατ. μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επικράτηση της Viva στην απόκτηση της Praxia έρχεται μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε πρόσφατα η πρώτη και την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του βρετανικού private equity fund Hedosophia. Το βρετανικό fund που ιδρύθηκε το 2012 και διευθύνεται από τον Ian Osborne κάλυψε εντός του Ιανουαρίου πλήρως την αύξηση ύψους 60 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 251.724 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες διαθέτουν δικαίωμα ψήφου. Οι παραπάνω μετοχές διατέθηκαν στις εταιρείες ειδικού σκοπού «HS Investments III Limited» και «HS Investments EU13 LP», συμφερόντων του private equity fund Hedosophia, προς 238,356 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, με βάση τις αποφάσεις της ίδιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, 23.074 κοινές μετοχές μετατράπηκαν σε προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Viva, το ποσοστό του fund Hedosophia διαμορφώνεται στο 25%. Βασικός μέτοχος με ποσοστό 52% παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Viva Χάρης Καρώνης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχουν η οικογένεια Λάτση και το fund Diorama, που τοποθετήθηκε στη Viva το 2018. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα (82,447 ευρώ ανά μετοχή) στα οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το Diorama. Τα νέα κεφάλαια που εξασφάλισε η μητρική του ομίλου Viva από το Hedosophia, θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκτασή του σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με έμφαση στη θυγατρική Viva Υπηρεσίες Πληρωμών. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 14 χώρες και στους επόμενους μήνες θα έχει παρουσία σε 23 χώρες, εξασφαλίζοντας μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, προβλέπεται ο όμιλος να προχωρήσει σε ίδρυση υποκαταστημάτων σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και άλλες χώρες. Επίσης, θα αποκτηθεί άδεια εκκαθάρισης συναλλαγών από τις American Express, China Union Pay, Bancontact και JCB για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των σχημάτων.

Τέλος, θα επιχειρηθεί μετάβαση στην πλατφόρμα cloud της Microsoft Dynamics 365 για πωλήσεις, εξυπηρέτηση πελατών, μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς και ανάπτυξη νέου μηχανισμού πωλήσεων, απευθυνόμενο στις κατηγορίες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε χώρα.

Η Viva Wallet  ξεκίνησε το 2000 ως ένα software house για πιστωτικά ιδρύματα, για να επεκταθεί σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως ταξιδιωτικές πληρωμές καθώς και πληρωμές για θεάματα. Ετος-σταθμός υπήρξε το 2018, καθώς η Viva Υπηρεσίες Πληρωμών μετατράπηκε από μεταπωλητής υπηρεσιών εκκαθάρισης καρτών τρίτων (payment facilitator) σε επισήμως αδειοδοτημένη εταιρεία για την αποδοχή και εκκαθάριση καρτών από τα σχήματα πληρωμών Mastercard και VISA. Η δραστηριοποίηση στον τομέα των πληρωμών και των καρτών (Acquiring και Issuing) επέτρεψε στην εταιρεία να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να προσφέρει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, το 2018 η εταιρεία ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός πάροχος πληρωμών που προσέφερε πακέτο τιμολόγησης Acquiring 0%, όταν η απόκτηση συνδυάζεται με τη χρήση μιας εταιρικής χρεωστικής κάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή