Απώλειες για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και περιορισμένες, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να ακολουθήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και να «κεφαλαιοποιήσει» την εξαιρετικά επιτυχημένη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 15ετές ομόλογο και με προσφορές-μαμούθ από μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Πιέσεις ασκήθηκαν εκ νέου στις τράπεζες καθώς και σε αρκετά blue chips, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να υποχωρεί κατά 2,50%, του ΟΤΕ κατά 1,39% και της Jumbo κατά 1%, ενώ μικρές αγοραστικές κινήσεις σημειώθηκαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το ισχυρό ράλι της αγοράς το προηγούμενο διάστημα οδηγεί, όπως φαίνεται, σε στάση αναμονής τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεδομένου και του εξαιρετικά ασταθούς περιβάλλοντος στις αγορές από τις αρχές του έτους, παρότι τα πρώτα μηνύματα από τους αναλυτές για την πορεία του Χ.Α. το επόμενο διάστημα είναι αισιόδοξα. Οι επενδυτές, πάντως, είναι εν αναμονή και των εξελίξεων γύρω από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης (S&P) ότι, αν και θετικό για τον κλάδο, δεν επαρκεί για να επιτευχθεί η μεγάλη «στροφή» των ελληνικών τραπεζών.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 933,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε ένα στενό εύρος και μεταξύ των 930,91 (-0,57%) και των 939,33 μονάδων (+0,33%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, στα 53,17 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η Beta Securities, η επιφυλακτικότητα που διατηρείται στις διεθνείς αγορές συντηρεί τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,43% στις 2.323,68 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 1.284,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 856,28 μονάδες.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί την αναβάθμιση από τη Fitch με μια άμεσα ανοδική κίνηση, καθώς συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανόδου στην κανονικότητα, όμως, όντας ένα «ετερόφωτο» χρηματιστήριο και με τις διεθνείς αγορές σε υποχώρηση, λόγω του κορωνοϊού, η κίνηση αναβλήθηκε, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ομως, η ευνοϊκή συγκυρία για τους πολυετείς τίτλους επέτρεψε να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση, 15ετούς αυτή τη φορά ομολόγου, με επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2%, αναχρηματοδοτώντας το ελληνικό χρέος με ευνοϊκότερους όρους και προσθέτοντας «καινούργιο δημοσιονομικό χώρο». Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως προσθέτει, ενώ καταλήγει ότι οι εγχώριοι καταλύτες (αναπτυξιακή δυναμική, αναβαθμίσεις, δημοσιονομική χαλάρωση, ιδιωτικοποιήσεις) είναι μπροστά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή