Εξοδο στις αγορές σχεδιάζουν οι τράπεζες

Εξοδο στις αγορές σχεδιάζουν οι τράπεζες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμες να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα μετά την επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Δημόσιο είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προετοιμάζονται για έξοδο στις αγορές για την άντληση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας έχει δρομολογήσει την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II περίπου 500 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος της Alpha Bank για το 2020. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα –πιθανότατα τη Δευτέρα– αξιοποιώντας από τη μία το θετικό momentum μετά την έκδοση του Δημοσίου και από την άλλη τη συστηματική προετοιμασία υλοποίησης του σχεδίου «Galaxy» για τη μείωση των κόκκινων δανείων που «τρέχει» παράλληλα η τράπεζα. Τα μηνύματα που έρχονται από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά όχι μόνο για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά κυρίως για το επίπεδο της τιμολόγησης, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις το επιτόκιο προσδιορίζεται σε 4%- 5%, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το επιτόκιο των εκδόσεων που πέτυχαν Πειραιώς και Εθνική στα μέσα του 2019 με τις δύο εκδόσεις που πραγματοποίησαν και οι οποίες φέρουν επιτόκιο 9,75% και 8,25%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank δεν αποσκοπεί στην κάλυψη της ζημίας που η τράπεζα θα έχει από την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, η οποία όπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκησή της θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε καμία στιγμή της τιτλοποίησης οι κεφαλαιακοί δείκτες δεν θα πέσουν κάτω από το απαιτούμενο όριο. Η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης αποτελεί ανεξάρτητη κίνηση στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις εποπτικές διαδικασίες για τον εμπλουτισμό των ιδίων κεφαλαίων και με κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης (MREL).

Οι υποχρεώσεις αυτές καθορίζονται από το Single Resolution Board και υπολογίζονται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο σχετικής άσκησης που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019 και για τα αποτελέσματα της οποίας οι τράπεζες ενημερώθηκαν πρόσφατα από τις εποπτικές αρχές.

Τη σκυτάλη των εκδόσεων αναμένεται να λάβει σε επόμενη φάση η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank μεταθέτουν την προοπτική πρόσβασης στις αγορές σε επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως ειδικά η Eurobank διαθέτει περιθώριο κινήσεων σε ό,τι αφορά την προοπτική έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, καθώς διαθέτει ήδη 950 εκατ. ευρώ σε ομολογίες Tier II από τη μετατροπή το 2017 των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Η Τράπεζα Πειραιώς, που ήταν η πρώτη που προχώρησε στην έκδοση ομολόγου τον Ιούνιο του 2019, πιθανολογείται ότι θα βγει στις αγορές έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις η διοίκηση της  τράπεζας σταθμίζει τις κινήσεις της σε συνδυασμό με την προοπτική αποπληρωμής μέρους των Cocos. Υπενθυμίζεται ότι τα Cocos που έχει στα βιβλία της η τράπεζα είναι ύψους 2,040 δισ. ευρώ και το επιτόκιο που πληρώνει είναι 8%, χαμηλότερο δηλαδή από το 9,75% που πλήρωσε τον Ιούνιο για την έκδοση του Tier II, αλλά υψηλότερο από τη σημερινή απόδοση του ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 6,6%.

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται, άλλωστε, η απόδοση του ομολόγου Tier II που είχε εκδώσει το 2019 η Εθνική Τράπεζα και το οποίο έχει μειωθεί στο 4%, από 8,25%. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της η διοίκηση της Εθνικής είχε αφήσει να εννοηθεί πως μια νέα έκδοση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή