Συνωστισμός ξένων επενδυτών για εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

Συνωστισμός ξένων επενδυτών για εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεργασίες σε πολλά επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τόσο από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών, μεταξύ των οποίων καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε αναζήτηση συμμαχιών και συμπράξεων, όσο και από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ που καλούνται να επιλύσουν σημαντικές εκκρεμότητες για την επιτυχή έκβαση των διαγωνισμών αλλά και να υλοποιήσουν το σχέδιο τριχοτόμησης της εταιρείας, στο οποίο έχει στηριχθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Από επενδυτικής πλευράς υψηλό ενδιαφέρον καταγράφεται για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ) με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένει τουλάχιστον 7-8 επενδυτικά σχήματα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 14 Φεβρουαρίου οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, αναμένεται να εκφραστεί από τρία funds που επενδύουν στρατηγικά σε υποδομές και τέσσερις με πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητα στη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου. Βέβαιο θεωρείται το ενδιαφέρον της Italgas και της γαλλικής Engie (συνεργάτης της ΤΕΡΝΑ στον ηλεκτρισμό) και της επίσης ιταλικής Snam, που κατά πάσα πιθανότητα θα εκφραστεί μέσω του ΔΕΣΦΑ. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό της γερμανικής ΕΟΝ αλλά και ισπανικής εταιρείας από τον κλάδο του φυσικού αερίου. ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συζητήσεις με την Εni gas e Luce για τη δυνατότητα από κοινού πώλησης του 49% που κατέχει η ιταλική εταιρεία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η θυγατρική της ΕΝΙ έχει αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ η ΔΕΠΑ που από τη σύμβαση έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης αποφάσισε να μην το ασκήσει. Εν συνεχεία, οι συζητήσεις γίνονται με το ΤΑΙΠΕΔ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για να διατεθεί το μερίδιό της από κοινού με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, δυνατότητα που έχει προβλέψει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ. Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει δρομολογήσει το σχέδιο απόσχισης των δραστηριοτήτων που θα περάσουν στη ΔΕΠΑ Υποδομών με στόχο μέχρι τις 31 Μαρτίου να έχει συσταθεί η νέα εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ανταγωνισμός, όπως όλα δείχνουν, θα περιοριστεί μεταξύ εγχώριων ομίλων, το ενδιαφέρον των οποίων είναι ισχυρό αφού το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα επηρεάσει τόσο τις εξελίξεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου όσο και στην αγορά ηλεκτρισμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί η φημολογία που  επικρατεί στην αγορά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας να φέρει πολύ κοντά για πρώτη φορά μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Οι σχετικές φήμες αναφέρονται σε συζητήσεις μεταξύ των ομίλων Βαρδινογιάννη (Motor Oil) και Κοπελούζου για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό. Συνεταίρο για συμμετοχή στον διαγωνισμό φέρεται να αναζητάει και η ΤΕΡΝΑ, ενώ αυτόνομα θα κατέβει η Mytilineos. Tα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με την Εdison για να αποφασίσουν τους όρους της κοινής συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Οπως είναι ήδη γνωστό, έχουν υπογράψει MOU με το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ στον προτιμητέο επενδυτή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό σε περίπτωση που δεν αναδειχθούν τα ΕΛΠΕ. Η διάθεση του ποσοστού θα γίνει με έκπτωση επί του τιμήματος για το 65% του Δημοσίου και οι διμερείς συζητήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή. Το αποτέλεσμα πάντως των διμερών συζητήσεων, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ ωστόσο δεν εγγυάται απαραίτητα και τη θετική έκβαση του εγχειρήματος, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που δημιουργούν σοβαρές αβεβαιότητες για την εταιρεία.

​​​​​​Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η δικαστική υπόθεση με την ELFE. Η ΔΕΠΑ έχει υποβάλει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που περιορίζει τις οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας κατά 60 εκατ. ευρώ, η δικάσιμος ωστόσο έχει οριστεί για μετά από έξι μήνες. Αν και η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει υποβάλει αίτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές να γίνει άμεσα η εκδίκαση, επικαλούμενη τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης, αυτό δεν έχει επί του παρόντος ικανοποιηθεί. Ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση δημιουργεί σοβαρές αβεβαιότητες για τους επενδυτές, καθώς πιθανή μη ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης ανοίγει θέμα αμφισβήτησης του τρόπου τιμολόγησης της ΔΕΠΑ και αντίστοιχων διεκδικήσεων από το σύνολο των πελατών της. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση ή θα πάει προς τα πίσω ή θα πρέπει το Δημόσιο να δεσμευθεί έναντι των επενδυτών για την κάλυψη των απαιτήσεων που μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική για τη ΔΕΠΑ δικαστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή