Σε κέρδη 200 εκατ. στοχεύει φέτος η Πειραιώς

Σε κέρδη 200 εκατ. στοχεύει φέτος η Πειραιώς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη πριν από φόρους 200 εκατ. ευρώ, περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 7 δισ. ευρώ και αύξηση των χορηγήσεων στα 5 δισ. ευρώ είναι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το τρέχον έτος. Οι στόχοι αυτοί δείχνουν απολύτως εφικτοί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2023 που έχει εκπονήσει η διοίκηση της τράπεζας, η οποία αναμένεται να επικαιροποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της εντός του Φεβρουαρίου.

Οπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο σχεδιασμός προβλέπει τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2020 και πρόσθετες τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ το 2021, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η διοίκηση της τράπεζας προτίθεται να προχωρήσει σε πιο εμπροσθοβαρείς κινήσεις τόσο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων όσο και σε εκείνο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την Axia Research, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο σχεδιασμός για τα Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει στον ισολογισμό της η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που προχώρησε στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διοίκησή της σταθμίζει τις κινήσεις της για έξοδο στις αγορές σε συνδυασμό με την προοπτική αποπληρωμής μέρους των Cocos. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο που πληρώνει για τα Cocos είναι 8%, χαμηλότερο δηλαδή από το 9,75% που πλήρωσε τον Ιούνιο για την έκδοση του Tier II, αλλά υψηλότερο από τη σημερινή απόδοση του ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 6,6%.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) το 2023, από 51% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το εννεάμηνο του 2019, και, εκτός από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, σημαντικό μέρος της εξυγίανσης θα προέλθει από οργανικές κινήσεις. Για το 2020 ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση των NPEs κατά 7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τα οφέλη της συμφωνίας με την Intrum για τη δημιουργία του πρώτου NPE servicing, με απόσχιση της αντίστοιχης μονάδας που υλοποιήθηκε εντός του 2019.

Σε επίπεδο περιορισμού του λειτουργικού κόστους, προβλέπεται βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας –κόστος προς έσοδα– στο 40%, με περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου και μείωση των καταστημάτων σε 450, από 520 σήμερα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η τράπεζα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του λειτουργικού μοντέλου της, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο της ψηφιακής εξυπηρέτησης των συναλλαγών σχεδόν σε απόλυτο βαθμό (95%).

Τέλος, η δέσμευση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας υλοποιήθηκε μέσω της αύξησης νέων χρηματοδοτήσεων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ το 2019, στόχος που αναβαθμίζεται στα 5 δισ. ευρώ για το 2020. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις έχει ήδη προσεγγίσει επίπεδα χαμηλότερα του 85%, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του 105%, στοιχείο που διακρίνει την ισχυροποίηση της χρηματοδοτικής δυνατότητας της τράπεζας. Ο στόχος για το 2020 είναι το υγιές μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου να συνεχίσει να αυξάνεται, τάση που ξεκίνησε ήδη από το 2019, θωρακίζοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τις πηγές εσόδων της τράπεζας τόσο από τόκους όσο και από προμήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή