Η ανησυχία για τον κορωνοϊό έπληξε και το Χρηματιστήριο

Η ανησυχία για τον κορωνοϊό έπληξε και το Χρηματιστήριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών απέφυγε χθες τα χειρότερα, περιορίζοντας στο ήμισυ τις απώλειες που ξεπερνούσαν το 2% στα χαμηλά ημέρας, χάρη σε επιλεκτικές τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κατέγραψε ωστόσο την τέταρτη συνεχή ημέρα πτώσης ακολουθώντας απόλυτα τον βηματισμό των διεθνών αγορών. Οι στηρίξεις που έδωσαν τα θετικά πρόσημα σε ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Τιτάν δεν ήταν αρκετές για να σώσουν την ημέρα για τον Γενικό Δείκτη.

Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις χάθηκαν σχεδόν 30 μονάδες από τον Γενικό Δείκτη και σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση, παρόλο που ο τζίρος δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα. Η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα ξένα χρηματιστήρια, εξελίχθηκαν ενδοσυνεδριακά χθες σε ένα αρκετά ισχυρό sell-off, το οποίο δεν μπορούσε να αφήσει αλώβητο το ήδη πολύ ευάλωτο Χ.Α. Βέβαια, οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές έρχονται μετά την επίτευξη ιστορικών υψηλών σε πολλούς δείκτες, ωστόσο στην περίπτωση του Χ.Α. έρχονται απλά ύστερα από ένα πολύ ισχυρό 12μηνο καθώς το ιστορικό υψηλό του απέχει χιλιόμετρα ακόμη (6.484,38 μονάδες).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 921,21 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 911,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 62,24 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76% στις 2.301,53 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,22% στις 1.263,47 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,65% στις 847,22 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας υποχωρούσε άνω του 3,6%. Ετσι, η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο -2,26%, της Εθνικής Τράπεζας στο -1,95%, της Alpha Bank στο -1,40% και της Πειραιώς στο -0,37%.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη και μήκη της υδρογείου, αλλά και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής του, συντηρούν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές και συνεπακολούθως και στην ελληνική αγορά, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Το Χ.Α. για άλλη μία φορά δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί σημαντικά τα θετικά γεγονότα (αναβάθμιση Fitch και έξοδος στις αγορές), ενώ «πρόδρομοι» μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής οικονομίας και έτσι κρατούν τους ξένους επενδυτές σε αναμονή. Η χθεσινή πτωτική εικόνα της αγοράς, με την εμφανή προσπάθεια για μάζεμα των ζημιών στο κλείσιμο της συνεδρίασης, έχει αυξήσει την ανησυχία στους συμμετέχοντες, αλλά δεν έχει χαλάσει ακόμη τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή