Συνεχίζεται η πτώση λόγω διεθνών πιέσεων

Συνεχίζεται η πτώση λόγω διεθνών πιέσεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες και οι αναταράξεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός δεν άφησαν την επιτυχία της έκδοσης του 15ετούς και την αναβάθμιση από τη Fitch να έχουν αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 4%. Στην παρούσα φάση ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία, σημειώνουν οι αναλυτές. Αν και η στήριξη των 910 μονάδων «κρατήθηκε» και την Παρασκευή, ωστόσο το Χ.Α. σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, έχοντας απομακρυνθεί πλέον αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά 5ετίας. Οι «γεμάτες» αποτιμήσεις πολλών μετοχών αλλά και οι εκκρεμότητες σε σχέση με το σχέδιο «Ηρακλής» δεν βοήθησαν στο να βγουν αντιστάσεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη που σημειώνονταν από τις αρχές του έτους, σε μία εβδομάδα.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 910,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 2.285,29 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 840,58 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,98%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 4,86%.

Η ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν άφησε πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στη συνολική εικόνα της ελληνικής αγοράς, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η ροή δεδομένων από το μέτωπο της εξέλιξης των κρουσμάτων δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καθησυχαστική και ως εκ τούτου η εστίαση της επενδυτικής κοινότητας θα παραμείνει σταθερά στο θέμα έως ότου καταγραφεί επιβράδυνση του φαινομένου ή κάποια πιο αποτελεσματική ιατρική αγωγή που θα συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων. Η ιστορία έχει δείξει, πάντως, ότι σε κάθε νέα επιδημία τα αντανακλαστικά καταστολής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ενεργοποιούνται. Οι αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ό,τι ο ενθουσιασμός. Οπως και να έχει οι επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή