ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ αλλαγών στις εταιρείες κόκκινων δανείων λόγω «Ηρακλή»

gkat_25_0102_page_1_image_0001
kokkina-daneia-thumb-large-thumb-large-thumb-large

Κύμα ανακατατάξεων με πωλήσεις εταιρειών και μεταγραφές στελεχών στον χώρο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, σηματοδοτεί το μπαράζ των τιτλοποιήσεων ενόψει του «Ηρακλή», που δρομολογούν οι τράπεζες. Οι εταιρείες διαχείρισης ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και η αγορά, στην οποία έχουν αδειοδοτηθεί ήδη 23 εταιρείες, μπαίνει σε φάση συγκέντρωσης, προκειμένου είτε να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα είτε εταιρείες με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, που μοιραία θα οδηγήσει ορισμένες από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων εκτός παιχνιδιού. Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τα ποσοστά ανακτήσεων που πρέπει να επιτυγχάνονται για όσα δάνεια τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή» και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την αγορά τις εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις και έντονη κινητικότητα ενόψει του μοιράσματος της πίτας των κόκκινων δανείων, η οποία φθάνει συνολικά τα 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα δάνεια που είτε έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα είτε πρόκειται να πωληθούν εντός του 2020, αλλά και αυτά που οι τράπεζες θα δώσουν με τη μορφή outsourcing προς διαχείριση σε εξωτερικούς διαχειριστές.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι, παρά το γεγονός ότι άδεια διαχείρισης έχουν λάβει 23 ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που έχουν ουσιαστική δραστηριότητα δεν είναι πάνω από 10 εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι οι λεγόμενοι mega servicers, δηλαδή οι εταιρείες Intrum, FPS υπό τον έλεγχο πλέον της doValue και η Cepal, που πρόκειται να μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης-μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank. Από κοντά είναι εταιρείες όπως η Qquant του ομίλου Qualco και η B2Kapital του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενώ πολύ μικρότερα χαρτοφυλάκια διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Hoist, η Carval, η APS και η UCI, οι οποίες παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ισχυρούς ξένους παίκτες, τηρούν στάση αναμονής ενόψει των μεγάλων deals που δρομολογούνται. Με εξαίρεση επίσης την εταιρεία ΘΕΑ Αρτεμις που είναι θυγατρική της Τράπεζας Αττικής και διαχειρίζεται δάνεια που η τράπεζα έχει τιτλοποιήσει, σημαντικός αριθμός εταιρειών που ανήκουν σε μεγάλους ξένους ομίλους και όχι μόνο σε Ελληνες παίκτες, παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές, δηλαδή χωρίς να έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Καθώς η αγορά διαμορφώνεται μεταξύ αυτών, προεξοφλείται ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις, ανακατατάξεις, αλλά και επιθετικότερες επανατοποθετήσεις.

Στις αποχωρήσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην ελληνική αγορά των servicers κυρίαρχη θέση έχει η έξοδος της Pillarstone, που ανήκε στο αμερικανικό επενδυτικό fund KKR. Η αποχώρηση συνδέθηκε με την αποτυχία του εγχειρήματος της φαρμακοβιομηχανίας FAMAR και υπήρξε από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν και μία από τις βασικές αιτίες κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ KKR και του ισχυρού άνδρα της Pillarstone Τζον Ντέιβισον.

To ΚΚR συνεχίζει να διατηρεί συμφέροντα στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων μέσω του ελέγχου που διατηρεί στον όμιλο Pepper, ο οποίος με τη σειρά του έχει λάβει άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων. Χθες ωστόσο ο όμιλος Pepper που εκτός από την Ευρώπη δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε ότι πωλεί τον ευρωπαϊκό κλάδο διαχείρισης δανείων –και μεταξύ αυτών και την ελληνική δραστηριότητα– στον αυστραλιανό όμιλο Link. Αντιστοίχως, ο διεθνής όμιλος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Alvarez & Marsal, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων Independent Portfolio Management, ανακοίνωσε την πώληση του 75% της εταιρείας στην Copernicus, ανεξάρτητη διεθνής πλατφόρμα διαχείρισης δανείων και ακίνητης περιουσίας (REO) με δραστηριότητα σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Στον αντίποδα της ευελιξίας που έχουν οι πολυεθνικοί παίκτες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, μονόδρομος φαίνεται ότι είναι για κάποιες εταιρείες η έξοδός τους από την αγορά. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων όπως η LPN που πουλήθηκε στην ιταλική doValue, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε διερευνητικές συζητήσεις είναι και η εταιρεία DVO1.