Ενέχυρο οι μετοχές της Impala Hellas στο ντιλ της Creta

Ενέχυρο οι μετοχές της Impala Hellas στο ντιλ της Creta

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεχυρίαση των μετοχών της Impala Hellas, της εταιρείας που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα από την Impala Invest, συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου, και στην οποία θα μεταβιβασθεί το ενεργητικό της Creta Farms και μέρος του παθητικού της προβλέπει η συμφωνία του επενδυτή με τις τράπεζες. Μάλιστα, η ενεχυρίαση προβλέπεται να γίνει εντός της εβδομάδας και πρόκειται στην ουσία για όρο που έχει συμφωνηθεί σε μια προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων των πιστωτών.

Οι καθυστερήσεις

Εως αύριο Τετάρτη, εξάλλου, εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms, υπογραφή η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές, καθιστώντας την ανάταξη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ολοένα και δυσκολότερη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «παίζουν καθυστέρηση», με σκοπό να αποκομίσουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη από τη συμφωνία.

Πηγές κοντά στην Impala αποδίδουν την καθυστέρηση στην πολυπλοκότητα της συμφωνίας λόγω της εμπλοκής πολλών τραπεζών και ακόμη περισσότερων νομικών συμβούλων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, μία από τις δυσκολίες εδράζεται στην επέκταση της συμφωνίας factoring που υπήρχε για την Creta Farms. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι πωλήσεις της Creta Farms είναι ελάχιστες, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυνατότητες συμβάσεων factoring –για τις οποίες πρέπει να υπάρχουν τιμολόγια πώλησης προϊόντος–  είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Στην ουσία, η επέκταση συμφωνίας factoring σημαίνει ότι θα πρέπει να βασιστεί σε πρόβλεψη για μελλοντικές πωλήσεις. Από την πλευρά της Impala Invest τονίζεται, επίσης, ότι τα 15 εκατ. ευρώ που αποτελούν το μετοχικό κεφάλαιο της Impala Hellas έχουν κατατεθεί ήδη στον λογαριασμό της τελευταίας, καθώς και από ότι ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έχει επέλθει συμφωνία με τις τράπεζες για το ύψος του «κουρέματος» των δανείων.

Προβληματισμό, εξάλλου, την ίδια ώρα προκαλεί η αποκάλυψη ότι εδώ και 15 ημέρες βρετανικό fund έχει υποβάλλει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στην ΕΥ που έχει αναλάβει τη διαδικασία πώλησης της Creta Farms πρόταση εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού σάιτ bankingnews.gr, η πρόταση προβλέπει την άμεση καταβολή 15 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα γίνει ταχύς οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) στην Creta Farms, διάρκειας 10 ημερών. Αν και μεταξύ των πιστωτών φέρεται να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, κάτι που έχει διαφανεί από την αρχή της έναρξης των προβλημάτων με την Creta Farms, η πλάστιγγα, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, φέρεται να γέρνει υπέρ της αρχικής επιλογής, δηλαδή της Impala Invest. Η υπόθεση θυμίζει ελαφρώς την περίπτωση «Μαρινόπουλου», όταν ενώ βρίσκονταν στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Σκλαβενίτη, εμφανίστηκε πρόταση από το fund KKR, η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε, ενώ παρόμοια κατάληξη είχε και το ενδιαφέρον για τη ΜΕΒΓΑΛ.

Σχολιάζοντας την ύπαρξη πρότασης από fund για την Creta Farms, πηγές της πλευράς Βιντζηλαίου υποστήριξαν ότι κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών που προηγήθηκε, τα περισσότερα funds που αρχικά ενδιαφέρθηκαν δεν προχώρησαν τελικά στην υποβολή προσφοράς. Επισημαίνουν δε ότι οι τράπεζες έχουν αρνητική εμπειρία από την περίοδο που η Global Finance κατείχε την αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ». Αντιτείνουν δε ότι η Impala Invest είναι επενδυτική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αλλαντοποιίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή