ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου της Alpha

Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου της Alpha

Διαδοχικά roadshows πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη σε Παρίσι και Λονδίνο η διοίκηση της Alpha Bank υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Βασίλη Ψάλτη, ενόψει της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θεωρείται η Πέμπτη και ανάδοχος της έκδοσης (Structuring Advisor) είναι η Citi, ενώ Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και NatWest Markets έχουν οριστεί ως «Joint Bookrunners» και η Alpha Finance ως «co-lead» στην έκδοση.

Θετικό κλίμα

Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας για την περίοδο 2020-2022. Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αναμένεται να περιορίσει το ύψος των NPEs από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022.

Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ηδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στην ίδια παρουσίαση του Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί και η πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.

Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και τη S&P αντίστοιχα. Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαιτέρως θετικά για την κάλυψη της έκδοσης αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν από την υλοποίηση του Galaxy. H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.

Με την επικείμενη συναλλαγή, η τράπεζα ξεκινάει την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο οίκος Wood αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank –στα 2,35 ευρώ από 2– και εκτίμησε ότι η Alpha Bank μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 8%. Ακόμη πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η HSBC, η οποία δίνει τιμή-στόχο στα 2,48 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και σύσταση για αγορά (buy), συμπεριλαμβάνει τη μετοχή της Alpha Bank –τη μοναδική επιλογή της από το ελληνικό Χρηματιστήριο– στη νέα ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές και στους 20 τίτλους που όλοι οι επενδυτές ανά τον κόσμο οφείλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, εκτιμά ότι η Alpha Bank έχει επιτύχει μεγάλη μείωση των ΝPEs εντός του 2020 αξιοποιώντας και την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και, τέλος, προβλέπει ότι η κερδοφορία της Alpha Bank θα βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία να μειώνονται περισσότερο από 50% και το κόστος κινδύνου να προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι αξιολογήσεις των οίκων

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Citigroup, τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από τη Fitch, βρίσκονται δηλαδή μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), που αποτελεί όρο για να ενταχθεί ένα ομόλογο στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.