H συνεδρίαση λεπτο προς λεπτο

H συνεδρίαση λεπτο προς λεπτο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύμπραξη των 5 μετοχών-σηματωρών (Εθνική (1,80%), Alpha (1,38%), Eurobank (1,38%), Εμπορική (3%) και Intracom (1,20%), η Σοφοκλέους κέρδισε τη μάχη του τελευταίου ημιώρου όπου εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις και έκλεισε στο επίπεδο των 2.700 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 2.700,13, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,53%. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή του OTE, που έκλεισε με σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 2,2% αλλά και της Ρanafoπου έχασε 2,37% της αξίας της σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας.

Οπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η αγορά έκλεισε τεχνηέντως με θετικό πρόσημο καθώς είναι φανερά τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι περισσότεροι κλάδοι, ενώ τα λόμπι συνέχισαν τις κερδοσκοπικές τους κινήσεις σε μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης προσδοκώντας εύκολα και γρήγορα κέρδη.

Οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα εγχώρια χαρτοφυλάκια διακρατούν τις δυνάμεις τους, εν όψει της εισαγωγής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο το τετραήμερο 4 με 7 Δεκεμβρίου 2002, αφού επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκδοση της επιχείρησης που αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να αντλήσει από την κεφαλαιαγορά ποσό μεγαλύτερο των 170 δισ. δραχμών H απότομη πτώση της αξίας συναλλαγών εξηγείται επίσης και από την αδράνεια των ξένων χαρτοφυλακίων, που περιμένουν τις αλλαγές της MorgaStanley την ερχόμενη Παρασκευή 30 του μηνός, αλλά και από το γεγονός ότι η χρονιά κλείνει σε 18 ημερολογιακές ημέρες και όλοι πλέον σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τις κινήσεις τους για το νέο οικονομικό έτος 2002, που θα φέρει και το ευρώ στη φυσική του μορφή. H «αγρανάπαυση» του Χρηματιστηρίου Αθηνών κρίνεται από χρηματιστές επιβεβλημένη προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις στο επίπεδο των 2.650 με 2.700 μονάδες, ενώ καθίσταται αναγκαία η ανατροφοδότηση της αγοράς με νέες ειδήσεις καθώς την αγορά θα τη συνοδεύουν μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων, αφού με τον ερχομό της άνοιξης θα αρχίσει η σταδιακή ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2001.

H αξία των συναλλαγών παρέμεινε για δεύτερη συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 156 εκατ. ευρώ ή περίπου 53,203 δισ. δραχμών. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ανήλθαν στο ύψος των 5,805 εκατ. ευρώ, ήτοι 2 δισ. δραχμών. Τα πακέτα αφορούσαν τη μετοχή της Alpha Bank, 40.000 τεμάχια διακινήθηκαν στην τιμή των 20,36 ευρώ και της Coca Cola 3E, όπου 311.610 μετοχές άλλαξαν χέρια στην τιμή των 16 ευρώ.

Η μετοχή των Κυλινδρόμυλων Σαραντόπουλου είχε τη μεγαλύτερη άνοδο χθες με ποσοστό 17,75%, η Ελλατέξ ακολούθησε με κέρδη 17,56%, η κοινή μετοχή της ETMA κατέγραψε κέρδη 17,56% και η Connectioκέρδισε 13,46%.

H μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,38%, η Cosmote έκλεισε με άνοδο 0,52%, η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν είχε ανεπαίσθητη άνοδο σε ποσοστό 0,1%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η καπνοβιομηχανία Καρέλια με ποσοστό πτώσης 11,55%, ακολούθησε η προνομιούχος μετοχή της Μπουτάρης που έχασε 6,58%, το προνόμιο της Βιοσώλ υποχώρησε 5,26% και η μετοχή της Παρνασσός που βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης έχασε 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή