Αντέδρασε το Χρηματιστήριο μετά έξι πτωτικές συνεδριάσεις

Αντέδρασε το Χρηματιστήριο μετά έξι πτωτικές συνεδριάσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καλύπτοντας μέρος των απωλειών οι οποίες έφτασαν κοντά στο 5% σωρευτικά στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις, και κρατώντας σημαντική απόσταση από τις 900 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν τεχνικά σημαντικό επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη. Με οδηγό την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, την περαιτέρω βελτίωση στην αγορά ομολόγων και την προθυμία των επενδυτών να επιστρέψουν στην αγορά έπειτα από αρκετές ημέρες αποχής ή ρευστοποιήσεων, το Χ.Α.  ξέφυγε από τον κλοιό των πιέσεων που είχαν απειλήσει το ανοδικό μομέντουμ το οποίο είχε κτιστεί εδώ και καιρό.

Οπως είναι λογικό, βασικός και καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της αγοράς το τρέχον διάστημα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές και οι ειδήσεις-εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και το κατά πόσον θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ τόσο στο τρέχον τρίμηνο όσο και στο σύνολο του έτους.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 916,75 μονάδες και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (917,65 μονάδες και κέρδη 1,57%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,61 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18% στις 2.295,40 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,48% στις 1.256,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,73% στις 836,57 μονάδες, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 2,10%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +1,50%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,41% και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,50%.

Στα υπόλοιπα blue chips –με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΛΠ– το κλίμα ήταν θετικό, ενώ ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis με κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 2% άνοδο σημείωσαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Το χρηματιστηριακό φτάρνισμα της Κίνας προκάλεσε πρόσκαιρα μόνο αναταραχή στις αγορές του πλανήτη που αντέδρασαν, κινούμενες πάλι ανοδικά, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο επανόδου στην κανονικότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ολίγων μηνών ενδεχομένως, έχει υπολογίσιμη πιθανότητα να συμβεί. Το ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζει, θα συνεχίσει να επηρεάζεται καταλυτικά από την κίνηση των διεθνών αγορών, ενώ η επιβεβαίωση της στήριξης των 900 μονάδων  ήταν σημαντική και ελπιδοφόρα, καθώς διαφάνηκε ότι το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει να πιστεύει ότι οι εγχώριοι καταλύτες μπορούν και φέτος να οδηγήσουν σε μια ανοδική χρονιά, στον βαθμό που αμβλυνθούν οι διαταραχές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, μόνο μια σοβαρή συναλλακτική αναβάθμιση με γρήγορη αναρρίχηση πάνω από τις 930 μονάδες θα απομακρύνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των διαθέσεων των πωλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή