Σε εκκαθάριση με στόχο την εξοικονόμηση κόστους η «Ικτίνος Μάρμαρον»

Σε εκκαθάριση με στόχο την εξοικονόμηση κόστους η «Ικτίνος Μάρμαρον»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την εξοικονόμηση κόστους, η διοίκηση της μαρμαροβιομηχανίας «Ικτίνος Ελλάς» προχωρεί στην εκκαθάριση της θυγατρικής «Ικτίνος Μάρμαρον», απόφαση που θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Φεβρουαρίου.

Η «Ικτίνος Μάρμαρον», που ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2015, έχει ως βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μαρμάρινων κατασκευών υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, κεφαλαιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και τα τέσσερα ιδιόκτητα μεταλλεία που διαθέτει ο μητρικός όμιλος.

Τι επιδιώκεται

Η απόφαση για τη διακοπή εργασιών της «Ικτίνος Μάρμαρον» ελήφθη, όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ικτίνος» Ευάγγελος Χαϊδάς, με στόχο την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. «Η δραστηριότητα της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας μας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα από την μητρική “Ικτίνος”. Υπολογίζουμε ότι η διακοπή εργασιών της “Ικτίνος Μάρμαρον” θα επιτρέψει την εξοικονόμηση κόστους τουλάχιστον σε ποσοστό 25%» διευκρινίζει ο κ. Χαϊδάς.

Η «Ικτίνος Μάρμαρον» το 2018 εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 146,5%, σε σχέση με το 2017. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 470.000 ευρώ έναντι ζημιών ύψους 367,8 χιλ. ευρώ το 2017, με την εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς την μητρική «Ικτίνος Ελλάς» συνολικού ύψους ευρώ 1,7 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τον κλάδο μαρμάρου, η «Ικτίνος Ελλάς» δραστηριοποιείται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, μέσω της ΙΔΕΗ Α.Ε., την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναζητεί αγοραστή για το τουριστικό έργο Sitia Bay Resort που σχεδιάζει, μέσω της θυγατρικής της «Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική», σε έκταση 2.690 στρεμμάτων στη Σητεία της Κρήτης. Το ακίνητο έχει αποτιμηθεί προς 30 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και το ζητούμενο τίμημα, με την εταιρεία να εξετάζει δύο σενάρια ανάπτυξης της επένδυσης η οποία έχει αδειοδοτηθεί. Είτε την πώληση του 100% της «Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική» είτε την αγορά του ακινήτου και τη συνεργασία με την «Ικτίνος» για την τουριστική αξιοποίησή του. Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση ξενοδοχείου πέντε αστέρων 357 κλινών, κέντρου θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, όπως και την κατασκευή περίπου 100 κατοικιών. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την υλοποίηση μαρίνας, αλλά και γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Το Sitia Bay Resort απέχει έως 15 λεπτά από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας. Αρχικά δρομολογούνταν από κοινού με την Dolphin Capital Investors, μέσω της κοινής κυπριακής εταιρείας Latirus Enterprises της οποίας το 79,6% ήλεγχε η DCI. Η «Ικτίνος» εξαγόρασε το ποσοστό αυτό στο πλαίσιο της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της Dolphin Capital Investors.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή