ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το 10% της Εθνικής Ασφαλιστικής πρόκειται να εξαγοράσει η EBRD

Το 10% της Εθνικής Ασφαλιστικής πρόκειται να εξαγοράσει η EBRD

Νέα δυναμική στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δίνει η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ως anchor investor. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η EBRD πρόκειται να συμμετάσχει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό περίπου 10%, συνεπενδύοντας μαζί με τον προτιμητέο επενδυτή που θα ανακηρυχθεί από τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η EBRD συμμετείχε χθες στον κύκλο παρουσιάσεων της εταιρείας, που έχει ξεκινήσει και γίνεται ξεχωριστά με κάθε επενδυτή.

Μέχρι σήμερα παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν γίνει προς το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital, η ομάδα του οποίου επανέρχεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή για πιο αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τα οικονομικά της εταιρείας.

Η συμμετοχή ενός θεσμικού φορέα όπως είναι η EBRD εκτιμάται ότι διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης, διευρύνοντας τις επιλογές για τη διοίκηση της ΕΤΕ και κυρίως βοηθώντας στην επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, συνεπενδύοντας μαζί με τον προτιμητέο επενδυτή που θα ανακηρυχθεί από τη διαδικασία.

Η παρουσία της, ωστόσο, προσδίδει πρόσθετο κύρος στη διαδικασία, καθώς η EBRD συνεπενδύει σε εταιρείες με προοπτικές, που τηρούν τους αυστηρούς κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, διευκολύνει χρηματοδοτικά την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που θεωρείται κρίσιμο στην παρούσα φάση για την Εθνική Ασφαλιστική, που αποτιμάται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1 δισ. ευρώ.

Η EBRD διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 53 επενδύσεων στην Ελλάδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και σε εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του real estate και της υγείας. Μεταξύ αυτών συμμετέχει μέσω δανεισμού 32 εκατ. ευρώ και στη Hellenic Healthcare, που είναι ο βραχίονας δραστηριοτήτων του CVC Capital στην Ελλάδα και ο οποίος έχει εξαγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία.

Εκτός από το CVC Capital στη διαδικασία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής συμμετέχει και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners που ελέγχει το 56,6% της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, της Trastor ΑΕΕΑΠ και το 31,7%, στη Lamda Malls, στο επενδυτικό όχημα που συγκεντρώνει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης και στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Lamda Development. Διεκδικητής είναι επίσης ο κινεζικός όμιλος Fosun. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου.