Απορρόφησε τις τραπεζικές πιέσεις το Χ.Α. και έκλεισε με οριακά κέρδη

Απορρόφησε τις τραπεζικές πιέσεις το Χ.Α. και έκλεισε με οριακά κέρδη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανοδικές διαθέσεις της αγοράς στο ξεκίνημα της συνεδρίασης δεν κράτησαν για πολύ, καθώς το κλίμα «βάρυναν» οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο το τελικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών κρίθηκε στις δημοπρασίες, όπου χάρη στην κινητικότητα κάποιων αγοραστών, το κλείσιμο στον Γενικό Δείκτη ήταν –έστω και οριακά– θετικό.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο μετά και την έκθεση της Goldman Sachs, με αποτέλεσμα, από κέρδη άνω του 1% στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, μέσα σε ελάχιστο διάστημα να βρεθεί στο -1%. Στη συνέχεια, σημαντικό μέρος των πιέσεων απορροφήθηκε χάρη και στην εντυπωσιακή –τόσο σε όρους επιτοκίου όσο και σε όρους ύψους προσφορών– έκδοση του Tier II ομολόγου της Alpha Bank, ενώ νέο ράλι κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 921,45 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 917,04 μονάδες, και στο υψηλό ημέρας που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε έως και τις 926,88 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,09 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,16%, ενώ στο +0,11% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά τελικά κατά 0,03% στις 833,77 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση 2,39%, τη Eurobank να κλείνει στο -0,24%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,14% και την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά στο +1,14%.

Οι πολύ επιφυλακτικές εκτιμήσεις της Goldman Sachs, για την πορεία των NPEs των ελληνικών τραπεζών αλλά και για τις τιμές των μετοχών τους, επιδείνωσαν χωρίς αμφιβολία το κλίμα στο Χ.Α. Οπως σημείωσε, μετά την ισχυρή άνοδο των αποτιμήσεων το 2019, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πιάσει τους στόχους του 2021 για τους ακαθάριστους δείκτες NPEs, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης.

Ωστόσο, η ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας δείχνει πως τα σχέδια μείωσης των κινδύνων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους εκτέλεσης στον ευρωπαϊκό κλάδο.

Ετσι προχώρησε στην υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς (για την οποία βλέπει κεφαλαιακό κενό έως 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023) σε σύσταση πώλησης, ενώ διατήρησε τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την ουδέτερη στάση για τις ΕΤΕ και Eurobank, και μείωσε τις τιμές-στόχους κατά 15% σε μέσον όρο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (από -32% για την Πειραιώς έως το -3% για την ΕΤΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή