Σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα

Σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Ελλάδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ στο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU) μετέφερε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρεϊ Πάιατ. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε μείζονα έργα που προωθούν την εν λόγω στρατηγική, και ειδικά στον νέο τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης και στους αγωγούς IGB, ΤΑP και  EastMed, έργα που κυριολεκτικά αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτά τα έργα είναι κρίσιμης σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και θα καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», δήλωσε ο κ. Πάιατ.

Η συνάντηση έλαβε χώρα λίγο πριν η ΔΕΠΑ οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της σχετικά με τη συμμετοχή της στο market test  που διενεργεί η  Gastrade, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου που «τρέχει»  το FSRU  Aλεξανδρούπολης.

H  διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει συνδέσει τη συμμετοχή της με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της  Gastrade  και με τη δέσμευση χωρητικότητας και αναμένει τις προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της για να αποφασίσει τις ποσότητες που θα δεσμεύσει και τη χρονική διάρκεια δέσμευσης χωρητικότητας στο FSRU.  Μέτοχοι της Gastrade  είναι επίσης η βουλγαρική  Βulgargaz (20%), η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται και για δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου και η GasLog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού με ποσοστό επίσης 20%. Είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade  διεκδικούν τουλάχιστον πέντε ακόμη εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ρουμανική Romgaz  και ο ΔΕΣΦΑ με τον όμιλο Κοπελούζου να δίνει προτεραιότητα στην εταιρεία που θα συνδυάσει την είσοδό της και με δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου. Τη συμμετοχή της στο  market test εξετάζει, όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι της επιχείρησης στην «Κ» και η ΔΕΗ. Το έργο του FSRU Aλεξανδρούπολης πέραν της στήριξης των ΗΠΑ έχει διασφαλίσει και τη στήριξη της Ε.Ε. η οποία το έχει εντάξει από το 2013 στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, αφού αποτελεί υποδομή που μπορεί να διασφαλίσει διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για τις χώρες των Βαλκανίων. Αντιδράσεις, ωστόσο, έχει προκαλέσει στην αγορά το γεγονός ότι η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο project  έχει περιέλθει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή