Με βαρύ τίμημα η συμφωνία διάσωσης της Creta Farms

Με βαρύ τίμημα η συμφωνία διάσωσης της Creta Farms

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

«Κούρεμα» τραπεζικών δανείων, υποχρεώσεων προς προμηθευτές, αλλά ακόμη και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν συνέβη ούτε στην περίπτωση της «Μαρινόπουλος», προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms βάσει του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία υπεγράφη αργά το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στην προσωρινή διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας, τις πιστώτριες τράπεζες και στην Impala Hellas, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα.

Ενα χρόνο μετά την εκδήλωση της κρίσης στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, η κατάληξη είναι –δυστυχώς για μία ακόμη φορά– μία συμφωνία επιζήμια για τις τράπεζες, το Δημόσιο και άλλες επιχειρήσεις, επιζήμια κατ’ επέκταση για τους φορολογούμενους πολίτες και εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

Στο επιχείρημα ότι έτσι διασώζεται –ή για την ακρίβεια επιχειρείται να διασωθεί– μια μεγάλη εταιρεία και εκατοντάδες θέσεις εργασίας υπάρχει το προφανές αντεπιχείρημα: εάν δεν υπήρχαν η πανθομολογούμενη ολιγωρία, οι καθυστερήσεις και οι λανθασμένοι χειρισμοί, όχι μόνο αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε μπορεί να μη φτάναμε στην παραπάνω κατάληξη.

Τυπικά δεν προβλέπεται διαγραφή των υποχρεώσεων της Creta Farms, καθώς παραμένουν σε αυτήν, δεν θα μεταβιβαστεί δηλαδή στην Impala Hellas παθητικό ύψους 104,48 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην παλιά εταιρεία θα παραμείνει ενεργητικό 22,48 εκατ. ευρώ. Αυτή, όμως, είναι η λογιστική του αξία, η οποία έτσι κι αλλιώς υπολείπεται σημαντικά των 104,48 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ενεργητικό θα ρευστοποιηθεί από ειδικό εντολοδόχο που θα διοριστεί και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η πραγματική του αξία ανέρχεται σε περίπου… 2 εκατ. ευρώ. 

Η συμφωνία εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύγκληση για τις 27 Φεβρουαρίου έκτακτης γενικής συνέλευσης  με βασικό θέμα την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, η επαναληπτική γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου. Ακόμη, πάντως, και αν το δικαστήριο επικυρώσει τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο άσκησης τριτανακοπής, κάτι για το οποίο αναζητούνται ήδη «μέτρα πρόληψης». Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του παθητικού και του ενεργητικού έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία μέχρι 30/11/2019.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

– Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται ενεργητικό 133,30 εκατ. ευρώ από τα 155,79 εκατ. ευρώ και παθητικό ύψους 58,45 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms ύψους 162,9 εκατ. ευρώ

– Η εταιρεία θα επενδύσει 20 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει πιστοποιημένο μετοχικό κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ. Από αυτά 2 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το μερίδιό της στην ενδιάμεση χρηματοδότηση της Creta Farms, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ θα δώσουν οι πιστώτριες τράπεζες. Το προηγούμενο διάστημα είχαν δοθεί άλλα 4 εκατ. ευρώ, όλα από τις τράπεζες. Τον δεύτερο χρόνο ο νέος επενδυτής θα επενδύσει άλλα 5 εκατ. ευρώ.

–  Ολες οι ενεργές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (584 άτομα) μεταφέρονται στη νέα εταιρεία.

– Η αποπληρωμή των «κουρεμένων» κατά 63% οφειλών προς τις τράπεζες  θα γίνει σε 40 τριμηνιαίες δόσεις με euribor τριμήνου (ελάχιστο 0 διότι σήμερα είναι αρνητικά τα επιτόκια) πλέον περιθωρίου 3%. Το πρώτο έτος καταβάλλονται μόνο τόκοι. Πέραν των δόσεων, η νέα εταιρεία θα καταβάλλει από το 6ο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σε ενεχυριασμένο λογαριασμό μετρητών το 50% των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων (εάν υπερβαίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ετησίως). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 15 εκατ. δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που είχε λάβει η Creta Farms στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, μόνο 383.283 ευρώ αναλαμβάνει η Impala Hellas. Τα υπόλοιπα μπορεί η ΕΤΕπ να τα ζητήσει από τους αδελφούς Δομαζάκη.

– Οι «κουρεμένες» κατά 61% οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (3,1 και 2,9 εκατ. ευρώ αντιστοίχως) θα αποπληρωθούν από την Impala σε 180 μηνιαίες δόσεις.

– Οι οφειλές ύψους 971.963 ευρώ προς δήμους, ΔΕΚΟ κ.λπ. «κουρεύονται» κατά 97,5%, όπως επίσης και οφειλές προς ανέγγυους προμηθευτές (δεν διαθέτουν δηλαδή εμπράγματες εξασφαλίσεις) ύψους 23,95 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 40 τριμηνιαίες δόσεις.

– Υποχρεώσεις 41.188,85 ευρώ προς κτηνοτρόφους θα αποπληρωθούν από τη νέα εταιρεία πλήρως –χωρίς τυχόν τόκους, όμως–εντός 80 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Εντός 30 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί η συναλλαγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.