Τελεσίγραφο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τελεσίγραφο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν δεν υπογράψει ο κ. Ταβουλάρης τα ναυπηγεία θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην εν εξελίξει προσπάθεια εξυγίανσης της υπερχρεωμένης επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. «Η περίπτωση να ανανεώνουμε διαρκώς τα συμβόλαια του Πολεμικού Ναυτικού και να πληρώνει το κράτος για να μένουν ημίκλειστα ή ημιανοιχτά τα ναυπηγεία χωρίς το Ναυτικό να παίρνει και τις τορπιλακάτους που θέλει στην ώρα τους, μόνο και μόνο για να λέμε όλοι πόσο αγαπάμε τα ναυπηγεία, δεν υπάρχει» τόνισε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, που λειτουργεί ως συντονιστής όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα για την κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης με την ίδια ως επενδυτή, που θα κατατεθεί προς επικύρωση στο πλαίσιο του άρθρου 106 του πτωχευτικού δικαίου. Φυσικά αυτό για να γίνει απαιτείται η έγγραφη συμφωνία με τον σημερινό μέτοχο, δηλαδή τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη.  Παράλληλα, προχωρούν παρόμοιες συζητήσεις με την πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ρύθμιση των χρεών που θα συμφωνηθεί να αναλάβει ο επενδυτής με αφαίρεση προσαυξήσεων και δοσολόγιο με μακροχρόνιο ορίζοντα αποπληρωμής σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στο ναυπηγείο της Σύρου. Οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχονται σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης στα 261 εκατομμύρια ευρώ  χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που ανεβάζουν, ενδεχομένως, τα χρέη και άνω των 300 εκατομμυρίων.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός, το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας «ετέθη από τον κ. Πρωθυπουργό ως ενδιαφέρον της Ελλάδος, στον πρόεδρο Τραμπ, στη συνάντησή μας στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου και ορίστηκε ο ομόλογός μου υπουργός κ. Γουίλμπουρ Ρος ως άνθρωπος που θα εξετάσει αυτό το ζήτημα και ήδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την αμερικανική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία». Σήμερα τα ναυπηγεία μπορούν και λειτουργούν εν μέρει γιατί το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους οι οποίες έπρεπε να έχουν παραδοθεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν παραδοθεί ακόμα και δεν είναι έτοιμες, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό. Η μία τορπιλάκατος έχει ποσοστό ολοκληρώσεως 91,8% και η δεύτερη 75,2%.  Επίσης υπάρχει συμβόλαιο για άλλες δύο.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης που ζητεί η κυβέρνηση από τον επενδυτή, πέραν της ρύθμισης και εξυπηρέτησης των οφειλών, αυτή προβλέπει  ενδιάμεση λειτουργία με πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, περίπου 18 εκατομμύρια και άλλα 15 εκατομμύρια, για να μπορέσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να ολοκληρώσουν τις δύο τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, όπως έχουν δεσμευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή