Κλοιός πιστωτών για τον επίδοξο «μνηστήρα» της Ολυμπιακής

Κλοιός πιστωτών για τον επίδοξο «μνηστήρα» της Ολυμπιακής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρωστάει παντού, όπως προκύπτει, ο επίδοξος «μνηστήρας» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η AXOAirlines, και πλέον τα χρέη της δεν κρύβονται. Χθες η ΥΠΑ μπλόκαρε ένα αεροσκάφος B 737-400 της AXON, καθηλώνοντάς το στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από παρέμβαση της εταιρείας ground handling Swissport, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια, απαιτώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές από την εταιρεία του κ. Θ. Λιακουνάκου. Σύμφωνα με πηγές από την ΥΠΑ οι συνολικές οφειλές της AXON, μόνο προς τη Swissport φθάνουν το μισό δισ. δρχ. και προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια της Αθήνας και του Ηρακλείου. Χθες μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η ΑΧΟέσπευσε με ρύθμιση των χρεών της και με εγγυήσεις προς τη Swissport, να μαζέψει τα πράγματα και έτσι το αεροσκάφος της αποδεσμεύθηκε από το «μπλόκο» της ΥΠΑ. Πάντως, χρέη 500 εκατ. δρχ. έχει η ΑΧΟκαι προς την O.A., με τη διαφορά ότι οι εντεταλμένοι της Ολυμπιακής έχουν απεμπολήσει κάθε μέσο διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως φαίνεται, η AXOAirlines βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ενώ επηρεαζόμενη και από τη βαθιά ύφεση της αεροπορική αγοράς είναι αβέβαιο αν θα κατορθώσει να επιβιώσει. Προχθές ανακοινώθηκε ότι μισθώνει τα τρία Embraer από την κυπριακή εταιρεία Murloch Enterprises, για λόγους προφανούς προστασίας των αεροσκαφών, έναντι διεκδικήσεων που μπορεί να εγερθούν και από άλλους πιστωτές της.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου μέχρι πρότινος η Εnro«έδινε τον τόνο», η εταιρεία αντιμετώπισε χθες εντονότατη κρίση ρευστότητας, καθώς οι συνεργάτες της στις αγορές χονδρικής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και της υπό απελευθέρωση γενικότερα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, περιόρισαν χθες το βράδυ δραστικά τις συναλλαγές τους με τον πρώην αμερικανικό κολοσσό, διστάζοντας να κλείσουν συμφωνίες με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Νωρίτερα, είχε καταστεί σαφές ότι επρόκειτο να ξεσπάσει τρικυμία, όταν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στην ηλεκτρονική αγορά EnronOnline, μέσω της οποίας η αμερικανική εταιρεία αντλούσε ώς και το 90% των εσόδων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή