Με νέο προφίλ ο Ομιλος Πετζετάκι

Με νέο προφίλ ο Ομιλος Πετζετάκι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημαντικές και πολυάριθμες εξαγορές στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά το τελευταίο έτος ο Ομιλος Πετζετάκι, επέβαλαν την αναδιάρθρωσή του, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν τρεις τομείς ανάπτυξης. H διοίκηση του πολυεθνικού πλέον ομίλου αποφάσισε να επιβαρύνει την τρέχουσα χρήση με όλο το κόστος των εκτάκτων δαπανών, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές ή συμμετοχές κάνοντας χρήση τις μετοχές που συγκέντρωσε κατά την επαναγορά του 10% του κεφαλαίου της από την αγορά. Αναλυτικότερα, η εταιρεία προχώρησε στη συγκέντρωση των πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών που εξαγόρασε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βιομηχανικών σωλήνων. Για το λόγο αυτόν δημιούργησε τη νέα εταιρεία Petzetakis Eurohose Division, υπό την ομπρέλα της οποίας ενοποιούνται οι λειτουργίες στην ευρωπαϊκή αγορά των εταιρειών Heliflex (Πορτογαλία), Flexiplas (Ισπανία), Induplas (Ιταλία), Heliflex GmbH και Behka Plast (Γερμανία). Ολες αυτές οι επιχειρήσεις ελέγχονται κατά 100% από την «A. Γ. Πετζετάκις», με εξαίρεση τη Heliflex Portugal, η οποία ανήκει στην ελληνική εταιρεία κατά 51%. H διοίκηση της «Πετζετάκις» βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης για την εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού και τα σχετικά αποτελέσματα αναμένονται εντός του επόμενου έτους.

Ετσι, η Eurohose Divisioαποτελείται από 5 βιομηχανικές μονάδες και δύο δίκτυα διανομής, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ σχεδιάζεται η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Ιταλίας ή της Ισπανίας στην επόμενη τριετία. Το 2002 αναμένεται να εμφανίσει τζίρο περί τα 62,5 δισ. δρχ.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δημιουργήθηκαν ακόμη δύο τομείς: οι Petzetakis Greece Divisioκαι Petzetakis Africa Division, καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστή διοκητική ομάδα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα πολυεθνικά πρότυπα. Εν τω μεταξύ, εντός του επόμενου έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προσπάθειες για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην αμερικανική εταιρεία Imperial Canada, στην οποία σήμερα κατέχει το 22%. Το εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 41,1 δισ. (+62%), τα μικτά κέρδη σε 9,9 δισ. (+72%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη σε 5,3 δισ. (+54%). Ωστόσο, το κόστος της ενοποίησης διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. δρχ. και επιβαρύνει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, με συνέπεια να εμφανισθούν λογιστικές ζημίες 1,17 δισ. δρχ. Επισημαίνεται ότι με την αναδιάρθρωση ο όμιλος εξοικονομεί πλέον των 2 δισ. δρχ. σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή