Και δεύτερη νομοθετική ρύθμιση για να μπλοκάρουν τον Κουτσολιούτσο

Και δεύτερη νομοθετική ρύθμιση για να μπλοκάρουν τον Κουτσολιούτσο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομοθέτηση ρύθμισης που θα αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου μετόχων οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες όπως αυτές για τον βασικό μέτοχο της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο αξιολογεί η κυβέρνηση, έπειτα από σχετική εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου. Η εν λόγω επιλογή, που ήδη τυγχάνει σχετικής προετοιμασίας, κρίθηκε ως εργαλείο απαραίτητο για να ανακοπεί η εν εξελίξει προσπάθεια του βασικού της μέτοχου και κατηγορουμένου για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης, να τοποθετήσει διοίκηση της δικής του εμπιστοσύνης.

Ομως, από την οδό Νίκης, όπου και το εποπτεύων υπουργείο της Επιτροπής, κορυφαίες πηγές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μόλις μήνες να νομοθετήσουν προκειμένου να δώσουν λύση στην υπόθεση που ταλανίζει την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπενθυμίζουν πως μόλις στα τέλη Νοεμβρίου εισήχθη τροπολογία με το φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) να ζητεί από τη Δικαιοσύνη τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σε εταιρείες όπως η Folli Follie ή η Creta Farms. Χρήση της εν λόγω πρόβλεψης του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019 έγινε μάλιστα ήδη τον Δεκέμβριο, με την οποία και απομακρύνθηκε ο μέχρι τα τέλη του 2018 διευθύνων σύμβουλός της Folli Follie, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και γιος του ιδρυτή της Δημήτρη. Οπως, όμως, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δίστασε να προχωρήσει σε πιο δραστικές αλλαγές, απομακρύνοντας περισσότερα ή και όλα τα μέλη της διοίκησης που χρεώνεται με μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή της να ανατάξει την εταιρεία και να δώσει σαφή κατεύθυνση στα δύο νέα μέλη που διόρισε. Ετσι, επέτρεψε στην πλευρά Κουτσολιούτσου να επιχειρήσει να προχωρήσει στην επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου σε αλλαγή διοίκησης.

Μόνον αφού αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη, όπως και το ότι η πρόεδρος της Επιτροπής είχε προσωπικά ενημερωθεί από την οικογένεια Κουτσολιούτσου γι’ αυτή την ενέργεια μια μέρα νωρίτερα στα γραφεία της Επιτροπής, έσπευσε να διατάξει αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στα κεντρικά της Folli Follie στον Αγιο Στέφανο. Μια κίνηση που ακόμα και μέλη τη κυβέρνησης χαρακτήρισαν από καιρό καθυστερημένη. Βέβαια, ο έλεγχος αυτός και στοιχεία που έχουν βρει ελεγκτικοί οίκοι που ασχολούνται με την υπόθεση για λογαριασμό της Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να κάνει χρήση του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019 ξανά τη Δευτέρα και να προχωρήσει τώρα στις αλλαγές που δεν έκανε τον Δεκέμβριο. Ομως, επειδή όσα μέλη τοποθετηθούν στο διοικητικό συμβούλιο τώρα, θα περάσουν κάποια στιγμή από έγκριση της γενικής συνέλευσης, την οποία ελέγχει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, κρίνεται τώρα απαραίτητη και νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Μένει να φανεί βεβαίως κατά πόσον μια τέτοια διάταξη μπορεί να αντέξει σε νομική αμφισβήτησή της στα αρμόδια δικαστήρια, σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή