Μαζικά στις αγορές για φθηνό χρήμα ελληνικές επιχειρήσεις

Μαζικά στις αγορές για φθηνό χρήμα ελληνικές επιχειρήσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα εκδόσεων ομολόγων ετοιμάζουν εισηγμένες εταιρείες το επόμενο διάστημα, με στόχο να κεφαλαιοποιήσουν το τρέχον θετικό κλίμα στις αγορές καθώς και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Μεταξύ των εταιρειών που μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να βγουν στις αγορές με στόχο την αναχρηματοδότηση λήξεων ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια, την ενίσχυση της ρευστότητάς τους καθώς και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν. Πιθανοί «υποψήφιοι», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι και οι Μυτιληναίος και Sunlight. Οι εκδόσεις ομολόγων από τις εισηγμένες επιταχύνθηκαν από το περασμένο φθινόπωρο έχοντας «ισχυρούς» συμμάχους τη βουτιά του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και το ρεκόρ των κρατικών ομολόγων διεθνώς με αρνητικές αποδόσεις. Ωστόσο, οι καταλύτες του τελευταίου διαστήματος έχουν στρώσει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό έδαφος για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις κεφαλαιακές αγορές. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch προς την Ελλάδα η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την πολύ επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο που έχει οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς μία ανάσα από το 1%, αναμένεται να ωθήσει όλο και περισσότερους ελληνικούς ομίλους να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Πολ Σίμπκιν, επικεφαλής της Citi στο Leveraged Finance για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, η αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ, ευνοεί τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και από τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός για τα ελληνικά assets» εξηγεί χαρακτηριστικά και τα επιτόκια ακόμα και αν πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ) κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακόμη και μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση το τελευταίο έτος «κρατούν» σε σχέση με τις αποδόσεις άλλων ευρωπαϊκών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Αιμίλιο Κυριάκου, «δεν χρειάζεται να πληρώσουν premium και δανείζονται το ίδιο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά». Οι επενδυτές είναι «αδιάφοροι» για το αν πρόκειται για μια ελληνική ή μια γερμανική επιχείρηση, εξηγεί ο κ. Κυριάκου και η αξιολόγησή τους γίνεται με βάση το rating της επιχείρησης και τις προοπτικές της. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της Citi, το ευνοϊκό περιβάλλον για την έκδοση εταιρικών ομολόγων θα διατηρηθεί ακόμη για καιρό, στον βαθμό που η ΕΚΤ θα παραμείνει «πιστή» στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον για ενάμιση ακόμα χρόνο και συγκεκριμένα έως και το β΄ τρίμηνο του 2021. Να σημειωθεί ότι η Citi είναι ο κύριος ανάδοχος στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με μερίδιο αγοράς 14,7% αλλά και ο μεγαλύτερος ανάδοχος στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν εξαιρετική την τρέχουσα συγκυρία για να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους οι ελληνικές εισηγμένες, τονίζοντας πως οι υγιείς οικονομικά εταιρείες αναμένεται να επωφεληθούν από το συνεχιζόμενο κυνήγι των «ελληνικών» αποδόσεων. Οπως σημειώνεται άλλωστε και στην έκθεση «Greek Fixed Income Monitor» της Τράπεζας Πειραιώς, «το ευνοϊκό κλίμα αναμένεται να φέρει και νέες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο διάστημα, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development στους βασικούς εκδότες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται  η ανάκληση υφιστάμενων εκδόσεων αλλά και η αντικατάστασή τους με έκδοση νέων ομολογιακών τίτλων με κύριο στόχο την εκμετάλλευση του κλίματος χαμηλότερων επιτοκίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή