«Γύρισε» στα θετικά στο τέλος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο

«Γύρισε» στα θετικά στο τέλος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση για «γερά νεύρα» ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αρχική ισχυρή πτώση η οποία έστειλε τον Γενικό Δείκτη στις 907 μονάδες να ακολουθείται από μάχες αγοραστών-πωλητών για το πρόσημο και τελικά η ημέρα να κλείνει κυριολεκτικά στο παρά πέντε και στις δημοπρασίες στα θετικά. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως τα έστω και οριακά κέρδη στο Χ.Α. σημειώθηκαν σε μία ημέρα όπου οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν πτωτικά και η Wall Street άνοιγε με πτώση 200 μονάδων.

Ξεκάθαρο, πάντως, είναι πως οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι διστακτικοί στο να αυξήσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά, σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην αγορά ελληνικών ομολόγων όπου η επενδυτική… φρενίτιδα συνεχίζεται με τις αποδόσεις να «γράφουν» ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά. Τα ακόμη ανοιχτά θέματα με το σχέδιο «Ηρακλής» διατηρούν την επιφυλακτικότητα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες –οι οποίες και δέχθηκαν εκ νέου πιέσεις χθες– με τον κλάδο να παραμένει το κλειδί για την πορεία του Χ.Α.  Πάντως, η αγορά χθες είχε και σημαντικά στηρίγματα και κυρίως από την Coca Cola (+2,68%) μετά και τα ετήσια αποτελέσματα, ενώ επιλεκτικές κινήσεις πραγματοποίησαν οι αγοραστές σε Jumbo (+3,24%), Lamda Development (+2,89%), ΑΔΜΗΕ (+2,59%), Motor Oil (+1,50%), Aegean (+1,41%) και ΟΤΕ (+1,09%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 920,24 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το -1,04% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 2.316,17 μονάδες, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,62% και ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 1,50% στις 827,33 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο -2,20%, την Εθνική στο -1,93%, την Alpha Bank στο -1,56% και τη Eurobank στο -0,75%.

Πάντως, σύμφωνα με τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», το περιβάλλον (λόγω και του ράλι των ομολόγων) ευνοεί για μια επαναφορά του Γενικού Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει εκ νέου ο τραπεζικός δείκτης, αν και η χρηματιστηριακή εταιρεία συνολικά διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Οι βασικοί λόγοι που το ελληνικό Χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία περαιτέρω ανόδου, κατά τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, επικεντρώνονται: α) στη λήξη πολιτικής περιόδου χάριτος που είχε η κυβέρνηση σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα – μεταναστευτικό, ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ κ.ά.), εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» με επιτάχυνση των πλειστηριασμών, β) στην κόπωση του ρυθμού βελτίωσης αρκετών πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών και γ) στην κάμψη του ρυθμού υλοποίησης των προαναγγελθέντων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή