Επταετές ομόλογο 350 εκατ. δρομολογεί η Lamda

Επταετές ομόλογο 350 εκατ. δρομολογεί η Lamda

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της Lamda Development αναφορικά με ομολογιακή έκδοση της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, με την οποία θα ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό της σχήμα για την επένδυση στο Ελληνικό. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως στοχεύει σε επιτόκιο στην περιοχή ή και χαμηλότερα του 3%. Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι επταετής.

Ευνοϊκή συγκυρία

Η  συγκυρία κρίνεται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή όπως προκύπτει από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κάτω από το 1%, αλλά και τα πολύ χαμηλά εγχώρια επιτόκια καταθέσεως. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη έκδοση θα απευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος της στους Ελληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές. Αυτό είχε σημειώσει εξάλλου και κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Lamda ο διευθύνων σύμβουλός της Οδυσσέας Αθανασίου, σημειώνοντας πως η εταιρεία θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε Ελληνες να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού. Ετσι η ονομαστική αξία κάθε χρεογράφου θα είναι προσιτή από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Το ενημερωτικό δελτίο έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και έτσι η έκδοση να γίνει έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στο ρόστερ των συντονιστών αναδόχων θα περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες η Eurobank, Πειραιώς και Euroxx.

Τα έργα

Το ομόλογο έρχεται να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό σχήμα του business plan της Lamda Development για την ανάπτυξη των έργων της πρώτης πενταετίας του Ελληνικού, την καταβολή των σχετικών δόσεων του εφάπαξ τιμήματος αλλά και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2019 η εισηγμένη άντλησε 650 εκατ. με αύξηση κεφαλαίου, ενώ προχώρησε και σε συμφωνία με τις τράπεζες για την χρηματοδότησή της. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιανουαρίου υπέγραψε με τη Eurobank και την Πειραιώς τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού της συνολικού ύψους έως 879 εκατ. πλέον κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 303 εκατ. για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη Lamda, ο τραπεζικός δανεισμός αφορά τη χρηματοδότηση  των εργασιών της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α) του Ελληνικού, που περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών, ύψους έως  546 εκατ. (επιπλέον ποσού έως 231 εκατ. για ΦΠΑ) και διάρκειας έως 10 ετών.

Αφορά επίσης τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δύο εμπορικών κέντρων) στη Λ. Βουλιαγμένης και εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά, ύψους έως  237 εκατ. και  96 εκατ. αντίστοιχα (συν 53 εκατ. και 19 εκατ. αντίστοιχα για ΦΠΑ), διάρκειας έως 11 ετών. Ακόμα θα δοθούν δύο εγγυητικές επιστολές έως 495 εκατ., εκ των οποίων η μία (345 εκατ.) θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για το τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και η άλλη (150 εκατ.) προς εξασφάλιση υποχρεώσεων της Lamda.

Η συμφωνία διανομής

Να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο για τη διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή τακτοποιήθηκε το ζήτημα της δυνατότητας κατεδάφισης των μη διατηρητέων κτισμάτων και έναρξης των πρόδρομων εργασιών για το έργο. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με το ΤΑΙΠΕΔ πάντως εκκρεμεί ακόμα η ανακήρυξη αναδόχου άδειας λειτουργίας καζίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή