Οριακές απώλειες και σημαντική πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες και σημαντική πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής και συσσώρευσης τηρήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, παρά την ανοδική διάθεση των ευρωπαϊκών αγορών, έκλεισε με ήπιες απώλειες στα χαμηλά ημέρας και με αρκετά χαμηλό τζίρο, λόγω και της αργίας στη Γουόλ Στριτ. Εδώ και καιρό η εγχώρια αγορά μετοχών αγνοεί τους θετικούς καταλυτές που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets), σε αντίθεση με την αγορά ομολόγων, η οποία συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, με την απόδοση στο 10ετές να «κρατάει» τα επίπεδα του 0,9%. Για μία ακόμη ημέρα οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν αρκετές πιέσεις, ενώ υποστηρικτικά στη μη περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη λειτούργησαν τα κέρδη σε ΕΛΠΕ (+1,67%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,92%), ΟΠΑΠ (+0,17%) και Lamda Development (+0,24%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 0,27% στις 919,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 926,17 μονάδες με κέρδη 0,42%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31% στις 2.313,70 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,73% στις 1.268,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1% στις 823,63 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,54%, την Εθνική στο -1,51%, την Πειραιώς στο -0,52% και την Eurobank στο -0,12%.

Η σημαντική υποχώρηση του τζίρου σίγουρα δεν αποτελεί καλό νέο για την αγορά και δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν επιλέξει να απέχουν αυτή την περίοδο, τη στιγμή που πάντως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πολλοί εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν αυτό το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στη στάση συντήρησης της ρευστότητας που τηρούν πολλά χαρτοφυλάκια ενόψει των μεγάλων εταιρικών εκδόσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. από τις Lamda Development, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οπως σημειώνει και η Beta Securities, το χαμηλό κουπόνι δανεισμού και η πρόσβαση στις αγορές είναι μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού πλέον η διάθεση είναι τέτοια που αφορά μεγαλύτερο πλήθος εταιρειών. Το χαμηλότερο κουπόνι βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας, ενώ η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων. Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού ειδικά σε όσες εταιρείες έχουν απέναντί τους επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας προέλευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή