Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επενδύσεις 1 δισ. στον ξενοδοχειακό κλάδο

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επενδύσεις 1 δισ. στον ξενοδοχειακό κλάδο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019, ενώ συστηματικά στον κλάδο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από το 2000 καταγράφεται σταθερή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2019 το ποσοστό των πεντάστερων ξενοδοχείων έχει ανέλθει περίπου στο 21% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στις 2 χαμηλότερες κατηγορίες, από 44,6% το 2000 σε 28,3% το 2019.

Αισιοδοξία

Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με ποσοστά από 50% έως 65%. Περίπου το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, στην πληρότητα και στον τζίρο.

Ομως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα, το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε να αντιστοιχεί στο 71% του ετήσιου συνόλου των διανυκτερεύσεων, από 68% που ήταν την ίδια περίοδο του 2018.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επενδύσεις 1 δισ. στον ξενοδοχειακό κλάδο-1

Τα παραπάνω μεγέθη προκύπτουν από την ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, από όπου και συνάγεται πως ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί σταθερά ως βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης για την ελληνική οικονομία. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε 2,5 νέα δωμάτια δημιουργείται 1 θέση εργασίας. Το 2019 από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν συνολικά 21.821 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000, σημειώνει το ΙΤΕΠ. Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% τον Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Ομως, δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, η υψηλή εποχικότητά του καθώς και η υπερσυγκέντρωσή του σε 5 περιφέρειες, παραμένουν: το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% των τουριστικών εισπράξεων.

Οσον αφορά την εποχικότητα, αξίζει να σημειωθεί πως η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία διετία διαμορφώνεται στο 57%-58% και τον Αύγουστο 86%-87%, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού. Ετσι το 50% των ξενοδοχείων τον Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Λίαν ενδιαφέροντα όμως είναι και τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το μερίδιό τους στη συνολική ελληνική αγορά φιλοξενίας και τουρισμού. Η κατανομή των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων ανά τύπο καταλύματος κατά το 2018 δείχνει πως το 65,7% των εισπράξεων γίνεται σε ξενοδοχεία και το 14,9% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα ή σπίτι. Οι δε διανυκτερεύσεις γίνονται σε ποσοστό 55,4% σε ξενοδοχεία, 17,8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα ή σπίτι, 8,3% σε ιδιόκτητα σπίτια, 11,9% φιλοξενούμενοι και το 5,8% σε άλλους τύπους (κάμπινγκ, κρουαζιέρα κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή